FreshRecruitment
Het is weer stollentijd: warmlopen met de klassieke stut van Hans Som
Het is weer stollentijd, dat betekent altijd weer even warmlopen. Hans Som doet een handreiking en maakt deze prachtige, klassieke 'stut'.

Het is weer stollentijd, dat betekent altijd weer even warmlopen. Hans Som doet een handreiking en maakt deze prachtige, klassieke 'stut'.

Fibermaxxing verschuift razendsnel van hype naar richtinggevende trend. Op sociale media zoals TikTok en Instagram wordt steeds vaker de hashtag #fibermaxxing of #fibremaxxing gebruikt om mensen te stimuleren meer vezels te eten. Welke kansen biedt dit voor de ambachtelijke bakker?

Volgens baktechnisch adviseur Nico Bloem zit het onderscheid tussen een redelijke en een uitmuntende stol in de kleinste details. Alles telt: de positie van de spijs, de kleur van de broodkruim en de korst, de structuur en fijnheid van rijs, het model en de vormgeving, de vulling en de smaakbalans en eeteigenschappen. Hoe zorg je voor de perfecte stol?

De consument van 2026 kiest brood dat voedzaam is en karakter heeft. Gezondheid, smaak en herkomst spelen een grotere rol dan ooit: eiwitten, desem, oude graansoorten en lokale ingrediënten winnen terrein. De vraag is niet óf deze trends doorzetten, maar hoe je er nu al op kunt inspelen.

De populariteit van desembrood nam tijdens de lockdowns in het coronatijdperk in razend tempo toe. Thuisbakkers bogen zich massaal over hun desemstarters en professionele bakkers namen het brood op in hun assortiment. Desem is here to stay.

Bakkerij Floor van Lieshout uit Tilburg introduceert een nieuw, écht Brabants kerstornament: de worstenbroodkerstbal. Met deze bijzondere kerstdecoratie brengt de bakkerij een eerbetoon aan het meest geliefde streekproduct van de provincie.

Na ruim vier decennia vakmanschap, waarvan 28 jaar jureren en 18 jaar als lid van de Permanente Wedstrijd Commissie van de Bakkersvakwedstrijden, neemt Nico Bloem afscheid. De baktechnisch adviseur bij Dossche Mills benadrukt hoe belangrijk het is om jonge vakmensen op te leiden, kwaliteit zichtbaar te maken en de basis van het vak te blijven koesteren. 'Dat is cruciaal voor de toekomst van de bakkerijsector.'

Tijs Hermkens is 20 jaar oud. Hij heeft de opleiding tot zelfstandig werkend brood- en banketbakker gevolgd en vervolgens de patissiersopleiding niveau 4 afgerond. Op dit moment werkt Tijs bij Patisserie De Rouw in Vught. 'Daar leer ik elke dag weer nieuwe dingen en ontwikkel mezelf verder in het mooie patisserievak', vertelt hij. Tijs deed in 2025 mee aan het NK Jeugdvakwedstrijden en werd Nederlands kampioen patisserie.

Met het Digitaal Dorpsplein worden oude waarden nieuw leven ingeblazen. 'De persoonlijke band tussen bakker, slager, boer en consument krijgt via een digitaal netwerk een moderne vorm', verklaart bedenker Matthijs de Graaf de extra impuls van het platform.

Stel: je bent kok maar na het behalen van dat diploma switch je al snel richting banketbakkerij. Je behaalt het diploma 'Zelfstandig werkend banketbakker', de wereld van de patisserie ligt aan je voeten. En dan vraagt je docent op het Deltion College: 'Van een goede banketbakker kan ik wel een goede broodbakker maken. Wil je meedoen aan Skills Boulanger?'
GesponsordIn de handen van een vakman verandert zelfs het meest traditionele gebak in een showstopper. Al ruim een eeuw biedt Debic patissiers de tools om keer op keer topprestaties neer te zetten. Kiki Suijkerbuijk, culinair adviseur bij Debic, nodigt je uit om een tijdloze favoriet in een nieuw jasje te steken.
GesponsordSinds maart 2025 is de nieuwe cao voor ambachtelijke bakkerijen van kracht. Dat betekent dat medewerkers beter weten waar ze aan toe zijn als het gaat om loon, toeslagen en werktijden. Voor werkgevers levert dat echter flink wat extra werk op, want al die nieuwe regels moeten netjes verwerkt worden in de planning en administratie. Hoe kan Workforce Management veel zorgen uit handen nemen?
GesponsordGoed nieuws voor bakkers die werken met de programma's van Marti Orbak Software: zij kunnen dankzij een koppeling met foodforecast nu gebruikmaken van AI-gestuurde verkoopprognoses.
GesponsordGommans, De Echte Bakker in het Limburgse Sevenum, is in Nederland een topper met zijn amandelstaven. Bas Gommans, die ook winkels in Swalmen en Horst runt, verklaart het succes onder meer door het gebruik van Extra Tolerant Deeg van Van der Pol. 'Het is heel fijn korstdeeg. De bakaard is altijd goed.'
GesponsordBoter is één van de meest veelzijdige vetten en is een belangrijke smaakmaker in een breed scala aan bakkerij- en patisserieproducten. De toepassingen zijn zo uiteenlopend dat we soms vergeten dit ingrediënt de aandacht te geven die het verdient. Door bewuster om te gaan met het gebruik ervan kan je jouw productieproces optimaliseren.
GesponsordZe maken een sterke comeback: met de hand gespoten slagroomdecoraties, opgeklopte ganaches en andere vullingen op basis van slagroom. Consumenten herkennen en waarderen het traditionele vakmanschap achter deze technieken, evenals de schoonheid van slagroom.

Ik weet dat er mensen zijn die denken dat de wereld gered wordt door nationalistisch gedachtegoed. Begrijpen doe ik het niet, helemaal niet als je kijkt naar de geschiedenis. Gaat het om haatzaaien uit ongenoegen, om het spelen op de man (m/v) in plaats van de bal?

Binnenkort vertrek ik weer voor een nieuw project van de EBRD, de European Bank for Reconstruction and Development. Dit keer ga ik naar Kirgizië, in Centraal-Azië. Zeker niet mijn eerste projectavontuur op - en door - onbekend terrein. Zo ging mijn paspoort ook al eens langs de douanes van bijzondere oorden als Mongolië, Bosnië-Herzegovina en Armenië.

De positieve leuze van D66 'Het kan wel' voor de Tweede Kamerverkiezingen van oktober 2025 sloeg duidelijk aan bij de Nederlandse kiezer. Men was het duidelijk zat, de constante besluiteloosheid en het negativisme van de voormalige regeringspartijen in het kabinet Schoof. Een experiment dat wat mij betreft geen herhaling verdient.

Ruim twee jaar geleden moesten wij door een bakkerstekort de keuze maken om te sluiten op de donderdag, zonde maar noodzakelijk. Gelukkig verspreidde de omzet van die dag zich redelijk over de andere dagen. Totdat…
