17916 resultaten

Foto: Irca Group

Ontdek de paastrends van 2025

De paastrends van 2025 bieden volop kansen om te vernieuwen. Van de populariteit van pistache tot de opkomst van kleinere porties en luxueuze presentaties. Ontdek welke trends je dit jaar niet mag missen om je klanten te verrassen en je aanbod naar een hoger niveau te tillen.

Meelstof kan zorgen voor allergieën en uitval van medewerkers.
Foto: Shutterstock

Wat kun je doen tegen meelstof? Dit zijn de tips

Arbeidshygiënist Vanessa Zaat bezoekt regelmatig bakkerijen voor een werkplekonderzoek. De aanleiding is vrijwel altijd dat iemand klachten heeft die samenhangen met blootstelling aan meelstof of andere allergenen. Wat ziet zij zoal in de praktijk en welke oplossingen zijn er?

DPT-lid Kiki Suijckerbuijck tijdens een demo op een eerdere Bakkersvak. Foto: DPT

Thema DPA bekend, aanloop naar Beste Bonbon van start

De Dutch Pastry Award en de Beste Bonbon van Nederland trekken doorgaans veel publiek. De vakwedstrijden staan dan ook opnieuw centraal tijdens de Bakkersvak 2025. De inschrijvingen zijn geopend. Beide wedstrijden bieden het jongste patisserietalent een Nederlands podium.

Innovatie en interactie: Bakkersvak 2025 brengt theorie en praktijk samen

Innovatie en interactie: Bakkersvak 2025 brengt theorie en praktijk...

Bakkersvak staat in 2025 in het teken van praktijkgerichte kennisdeling en innovatie. 'We zorgen we voor een rijkere en interactieve beurservaring', vertelt Sharon Haans namens de beursorganisatie. In dit artikel legt ze uit hoe de beurs met nieuwe initiatieven inspeelt op de wensen van bakkers, banketbakkers en ijsbereiders.

Bakkerijtrends op de Horecava: van wereldsmaken tot kleurrijke decoraties

Bakkerijtrends op de Horecava: van wereldsmaken tot kleurrijke...

Vier dagen lang - van 13 tot en met 16 januari - stond de RAI Amsterdam in het teken van de toekomst van de horeca. Ook voor de bakkerijsector bood de Horecava volop inspiratie. Van kleurrijke decoraties en wereldsmaken tot plantaardige en glutenvrije opties. In dit artikel onderscheiden we zes trends die de toon zetten voor het toekomstige jaar.

Herman Schepers is de Beste Echte Bakker van 2025

Herman Schepers is de Beste Echte Bakker van 2025

Na een reeks indrukwekkende prestaties in vakwedstrijden mag Herman Schepers uit Sleen zich de Beste Echte Bakker van 2025 noemen. Zijn consistentie en creativiteit maken hem een inspiratiebron voor de bakkersbranche.

Martijn en Friso Nelis van Broodjestester recenseren de broodjes.

Kort nieuws: Cao industriële bakkerij zo goed als rond, publieke...

In dit overzicht vind je korte nieuwsberichten uit de bakkerij- en voedingsbranche. Ze worden hier gebundeld en steeds aangevuld met nieuwe berichten. Onder meer: de Cao industriële bakkerij is zo goed als rond en daarmee zijn de stakingen van de baan. Landelijke media pakken NK Broodbeleggen op.

Arthur van Meerveld, Application Manager Bakery & Convenience met Accountmanager Bakery Benelux Esther van der Spek: "Ruitenberg Ingredients voorziet in vraag naar efficiëntie."

Innovatieve oplossing voor het verwerken van vullingen

"Ingredients is what we do, innovation is who we are." Dat is het motto van familiebedrijf Ruitenberg Ingredients uit Twello. In hun werkzaamheden voor de voedingsmiddelenindustrie komen ideeën, ingrediënten en processen samen in creatieve oplossingen. In de Rudin®Filling Stick bijvoorbeeld: een voorgevormde vulling, die zonder spuitzak of machine in bakkerijproducten kan worden verwerkt.

'Verschuivingen en de toekomst'

'Verschuivingen en de toekomst'

De Nederlandse ambachtelijke bakkerijsector lijkt verder op te schuiven naar Duits model. Er zijn tal van ontwikkelingen die hierop duiden. Ontwikkelingen die ook kansen bieden op het gebied van winkelvoorzieningen, arbeid, specialisatie en op het ontstaan van nieuwe bakkerijtjes. Hoe dat zit?

Gezonde broodjes scoren extra punten, zoals deze biet-sandwich. Foto: NBC

Op de kalender: Bakkersvak 2025 krijgt vorm, NK Broodbeleggen

In dit overzicht vind je diverse activiteiten die in de agenda kunnen. Het overzicht wordt geregeld bijgewerkt. Laatst toegevoegd: NK Broodbeleggen en de vernieuwde Bakkersvak 2025 krijgt steeds meer vorm.

Foto: MartiOrbak/Bakkerij ’t Kraayennest

Allergenen, recepten en wetgeving: zo maak je een correct etiket

Een goed etiket is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook een belangrijke stap in het waarborgen van de klantveiligheid. Martin Riemersma, Hygiëne Adviseur bij FoodBase, vertelt wat er precies op een bakkerijetiket moet staan en welke valkuilen je kunt vermijden.

André Merlijn legt uit bij welke jongeren de kansen liggen: vooral de twijfelaars zijn goede potentiële werknemers.

Werkgevers willen Vakschool Wageningen terug, opsteker voor BI

De Vakschool Wageningen mag terugkeren in haar vertrouwde vorm, als het aan werkgevers in de bakkerijsector ligt. Een utopie? Wellicht, maar herstel van een stevige niveau-4-opleiding is een behoefte die leeft. Het wordt gevoeld als één van de oplossingen voor de huidige personeelsproblematiek.

Bakkerij Bekkers bakt met boter-margarinemelange boerenfamiliecake, tulbanden en appeltjescake: met kaneelgranules en appels.

De smaak van roomboter zonder de bijbehorende prijs

De prijzen voor grondstoffen blijven maar stijgen en ook roomboter is een kostbaar ingrediënt geworden voor brood- en banketbakkers. Met ST-ALLERY boter-margarine-melanges biedt Vandemoortele een oplossing die kostenefficiënt is, maar geen concessies doet aan smaak of kwaliteit. Bakkerij Bekkers uit Veghel is al jarenlang fan.

Jos Huybregts voelt zich in 2023 door de FNV opgezet tegen zijn eigen medewerkers. Foto’s: NBOV tijdens 25-jarig jubileum in Inn Style

Open brief: 'Nieuwe salarisronde leidt tot tijdelijk winnaarsgevoel...

De huiveringwekkende gevolgen van de staking bij Bakkerij van Vessem staan eigenaar Jos Huybregts nog in het geheugen gegrift. Nu, aan het begin van nieuwe cao-rondes voor het ambacht, schrijft hij een open brief aan de sector. Huybregts pleit onder meer voor een Belgisch systeem van salaris-aanpassingen. 'Vorig jaar hebben we 16% om onze oren gehad, wat verwachten de bonden nog van ons?'

Jong en gedreven - Hesli Redder: 'Brood is een levend iets, daarmee leren omgaan is gaaf'

Jong en gedreven - Hesli Redder: 'Brood is een levend iets, daarmee...

Boulanger in spé, Hesli Redder, heeft een visie op ambacht en authenticiteit. Brood bestaat uit water, bloem en gist of desemculturen. 'Het is niet zomaar een product', stelt Hesli. Brood leeft en je moet ermee leren omgaan. Hij vertelt aan Bakkerswereld over de kneepjes van het vak die hij leert tijdens zijn opleiding, in zowel het noorden als het zuiden van Nederland.

Foto: AMR

Dit is wat bakkers merken van vernieuwing SpecsPlaza

FoodBase, de commerciële tak van het NBC, heeft gewerkt aan een nieuw platform voor SpecsPlaza, de database voor etiketten- en ingrediënteninformatie voor de sector. Het nieuwe platform treedt dinsdag 14 januari 2025 in werking. Dit artikel geeft uitleg over de veranderingen.

Het Lekkerste Broodje was bíjna te mooi om op te eten, aldus de jury. Foto: MH

Broodbeleginspiratie vanaf de Horecava: Bas Diks wint NK Lekkerste...

De Horecava in Amsterdam biedt ook altijd weer brood- en broodbeleginspiratie. Dit jaar wint Bas Diks de 40e editie van het NK Lekkerste Broodje. Diks doet al sinds jaar en dag mee en pakt nu voor de tweede keer goud.

Joep is een fervent bestrijder van voedselverspilling.

Nieuwe app biedt bakker eerlijke vergoeding voor overgebleven product

Joep Gommans is geestdriftig bestrijder van voedselverspilling. Om die tegen te gaan en om ervoor te zorgen dat ambachtelijke bakkers een aanzienlijk hogere vergoeding krijgen voor restproducten, lanceert hij het platform Vers voor Vandaag. 'De macht terug bij het ambacht', zegt Gommans als hij uitlegt hoe het systeem werkt.

Soepel deeg kneden en vlies trekken.

Hans Som: 'Waken voor kleverigheid bij brood met minder koolhydraten'

Steeds meer consumenten letten op hun gezondheid, vooral in de eerste maanden van een nieuw jaar. Bakkers spelen daar op in met een brood met minder koolhydraten. Volgens meesterlijk bakker Hans Som is het belangrijk dat dit type brood niet te kleverig wordt. '50 procent minder koolhydraten is wel het maximum.'

Een scala aan buik- en andere klachten wordt  vaak onterecht in verband gebracht met gluten. Foto: Shutterstock

Leidt de verwachting dat gluten ziek maakt tot maag-darmklachten?

Tarwe en andere glutenbevattende granen zijn al duizenden jaren een belangrijke voedselbron zonder beduidende problemen. In het laatste decennium heeft echter het nieuws dat gluten en tarwe veel ziekten, waaronder ook obesitas, veroorzaken de wereld van de consument geschokt. Wat klopt daarvan?