DPT-lid Maurits van der Vooren overleden

DPT-lid Maurits van der Vooren overleden
Maurits van der Vooren

Maurits van der Vooren, toppatissier en topkok, is dinsdag 23 maart op 37-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Binnen het Dutch Pastry Team is met grote verslagenheid gereageerd op zijn dood.

Het Dutch Pastry Team (DPT), waarvan Maurits van der Vooren lid is, meldt zijn overlijden. Van der Vooren won in 2019 de Dutch Pastry Award tijdens de Bakkersvak in Gorinchem, wat hem toegang gaf tot het DPT.

'Vandaag verliezen we een grote chef, gewaardeerd teamlid en winnaar van de Dutch Pastry Award 2019. Inspirerend, vriendelijk en iemand met een groot hart. We gaan je missen', meldt het team op social media.

De bakkerszoon die als topkok in diverse restaurants werkzaam was, liet zich in 2019 door het DPT uitdagen om weer eens terug te keren naar zijn roots: de bakkerij. Tot zijn eigen verbazing en vreugde won hij die jubileumeditie met glans. ‘Niet normaal, écht. Je bent er dag en nacht mee bezig, gaat aan jezelf twijfelen. Toen ik vanochtend de inzendingen zag, dacht ik: dat wordt niets’, zei hij in maart 2019 in Bakkerswereld na de bekendmaking van zijn overwinning.

Healthy Dinner om geld in te zamelen

In oktober vorig jaar werd er nog een groots benefiet diner voor Maurits georganiseerd voor een behandeling in Duitsland. De fooddesigner en patissier streed ruim een jaar tegen kanker en kreeg in Nederland het trieste nieuws uitbehandeld te zijn.

Het Maurits Healthy Dinner werd op maandag 26 oktober 2020 gehouden in Huis ter Duin in Noordwijk. Bevriende chefs en patissiers, met in totaal 15 Michelinsterren, kookten die avond een tiengangendiner. Van der Vooren werd na afloop onthaald met een daverend applaus, meldt Misset Horeca.

Zelfstandig patissier

Twee en een half jaar geleden begon hij voor zichzelf als patissier. ‘Ik werkte zeven dagen in de week, was steeds moe en had bloedverlies.’ De klachten werden door de huisarts in eerste instantie afgedaan als iets onschuldigs, totdat het tegendeel waar bleek te zijn: de diagnose darmkanker met uitzaaiingen in de lever werd gesteld. ‘En die in de lever kunnen ze niet opereren,’ zei Van der Vooren eerder in Misset Horeca.

Er werd gekozen voor de zwaarste chemokuur. ‘Na 700 uur kuren, was de tumor 1 centimeter kleiner geworden.’ De arts stelde daarop voor om zijn casus te delen met collega’s in binnen- en buitenland, waarop een Duitse arts reageerde met het nieuws dat er nog een behandeling mogelijk is. Helaas bleek deze ook niet effectief genoeg om Maurits te helpen.

De vakman laat een echtgenote en twee kinderen achter.

Maurits van der Vooren in 2019 tijdens de DPA, geflankeerd door Ymke Buelens en Kiki Suijkerbuijk. Foto: Roel Dijkstra / Joep van der Pal

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte bij diverse vakbladen in de supermarktbranche en jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad: boer-bakker-bolletje. Enkele jaren geleden keerde Anne Mieke terug naar Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print alleen; de online-omgeving wordt er steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vast team vertrouwde freelancers.