nieuws

Maurits van der Vooren wint 20ste Dutch Pastry Award

Nieuws 3235

Maurits van der Vooren wint de twintigste editie van de Dutch Pastry Award. Naast deze prestigieuze prijs wordt hij aspirant-lid van het Nederlands Patisserie Team.

Maurits van der Vooren wint 20ste Dutch Pastry Award
Winnaar Maurits van Vooren, geflankeerd door Kiki Kiki Suijkerbuijk (r) en Ymke Buelens (2e). Foto: Roel Dijkstra / Joep van der Pal

Ymke Buelens uit België heeft de tweede plaats behaald, Kiki Suijkerbuijk maakt het podium compleet. In dit jubileumjaar worden ook zij aspirant-lid van het NPT, waarmee het team uitgebreid wordt met twee dames. De prijswinnaars zijn zojuist bekendgemaakt op de Bakkersvak 2019 in Gorinchem.

Professioneel kok

Maurits van der Vooren (35) kan zijn geluk niet op. Dat hij nog nooit een taart heeft gebakken, zoals hij bij de uitreiking vertelde, is niet helemaal waar natuurlijk. Als bakkerszoon hielp hij immers wel mee in het voormalige bedrijf van zijn ouders in Haarlem (tegenwoordig De Haarlemse bakker), maar Maurits is opgeleid tot professioneel kok.

Toen Maurtis vorig jaar mee-jureerde bij de Dutch Pastry Award (DPA), is hij door de leden van het NPT uitgedaagd om in 2019 zelf mee te doen aan de wedstrijd. Die uitdaging is hij aangegaan. ‘Niet normaal, écht. Je bent er dag en nacht mee bezig, gaat aan jezelf twijfelen. Toen ik vanochtend de inzendingen zag, dacht ik: dat wordt niets.’

Thema Heroes

Maurits wordt gefeliciteerd door zijn gezin.

De deelnemers hebben een showstuk en taart gemaakt in het thema Heroes. De inzendingen lagen qua niveau heel dicht bij elkaar. ‘De smaak en textuur van de taartjes hebben in deze wedstrijd echt het verschil gemaakt’, vertelt Ivo Wolters die de award 19 jaar geleden in de Amsterdam RAI in de wacht sleepte. ‘De showstukken zijn allemaal fantastisch gemaakt. De taart van Maurits heeft een fantastische glaçage, de opbouw, de complexiteit van de lagen: dit is echt dé winnende taart.’

Maurits haakte op het thema Heroes in met het showstuk The Guns of Navarone en een bijpassend taartje. Vooral met dat laatste gooide hij hoge ogen.

Publieksprijs

Nieuw dit jaar is dat er ook via Facebook en Instagram gestemd kon worden door het publiek; elke like telt mee voor de publieksprijs. Het showstuk van Dries Michels is het meest in de smaak gevallen en wint deze eer. Dries is ook met de Jurgen Willems Motivatieprijs naar huis gegaan, aangeboden door Bakery Institute, waar hij een cursus naar keuze gaat volgen. Jurgen Willems was lid van het NPT en kwam enkele jaren geleden te overlijden. Om hem en zijn vakkundigheid te eren, draagt de motivatieprijs sindsdien zijn naam. Jurgens ouders zijn nog bij iedere uitreiking  aanwezig.

Design Award

Carlo Lennarts ontving de Design Award voor het beste ontwerp van zijn showstuk en taart.

Reageer op dit artikel