Jaimelynn beste taartopmaker van Amsterdam 2019

Jaimelynn beste taartopmaker van Amsterdam 2019
Winnares Jaimelynn Meerwijk was even sprakeloos na haar overwinning. Foto's: Vova

Jaimelynn Meerwijk is de Beste taartopmaker van Amsterdam. De basisschoolleerlinge won de wedstrijd om de beste taartopmaker, die De Culinaire Vakschool Hubertus & Berkhoff woensdag 6 maart in de hoofdstad hield.

Waar Jaimelynn Meerwijk vorig jaar, bij de eerste editie van de wedstrijd in 2018 nog tweede werd, sleepte ze nu vol trots de hoofdprijs in de wacht. Het enige wat ze, met een grote lach op haar gezicht, kon zeggen was: ‘Ik heb het met heel veel plezier gedaan!’

De tweede en derde prijs werden gewonnen door respectievelijk Floor van Weerdenburg en Floor Mathijsen.

In de bakkerij van de school

De wedstrijd van Hubertus & Berkhoff, De Culinaire Vakschool, vond plaats in de bakkerij van de school. Tien finalisten – basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8, kregen twee uur de tijd om een taartje met een diameter van 15 centimeter te decoreren in het thema Striphelden. Jaimelynn decoreerde haar taart in stijl van The Incredibles. De jury had veel lovende woorden voor haar creativiteit.

Holtkamp, Le Blanc en Poelgeest

Jaimelynn laat vol trots het door haar opgemaakte taartje zien.

De jury bestond uit patissier Cees Holtkamp, patissier Han Le Blanc en Antoinet Poelgeest. Zij beoordeelden de finalisten op originaliteit, creativiteit, netjes werken, hygiëne en snelheid.

De wedstrijd is voor het tweede jaar georganiseerd door de Hubertus & Berkhoff. De school wil kinderen graag enthousiasmeren voor het vakmanschap van het bakkersvak, vandaar de organisatie van deze taartopmaakwedstrijd. De wedstrijd is bestemd voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool.

Finalisten

De tien finalisten zijn winnaars uit de twee voorrondes, die plaatsvonden tijdens de open avonden van de Hubertus & Berkhoff op 26 januari en 12 februari 2019. In totaal hebben 40 leerlingen van Amsterdamse basisscholen aan deze voorrondes deelgenomen. Het thema voor de decoraties in de voorrondes was ‘De seizoenen’.

Hubertus & Berkhoff

De Hubertus & Berkhoff is een vmbo-school voor de basis- & kaderberoepsgerichte en gemengde leerweg, met de richtingen Horeca, Brood & Banket en Recreatie.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

Sander Loman is uitzinnig van vreugde als hij eerste wordt in de klasse Boulanger. Presentatrice Sophie Leenders (Beko) deelt in zijn blijdschap.

Update met aftermovie: 41 talenten strijden op NK Brood en Banket

41 jonge, gedreven bakkers en banketbakkers streden woensdag 10 april om de Nederlandse titels brood- en banketbakken. De Rijn IJssel vakschool in Wageningen vormde het decor van een enerverende strijd. Het leidde tot 8 trotse Nederlandse kampioenen die 's avonds werden gehuldigd.

Féra de Vries (m) is Talent van het Jaar 2023.

Bakkersvakwedstrijden 2023: en de winnaars zijn...

In een dampend Abe Lenstra Stadion in Heerenveen zijn zojuist de winnaars van de Bakkersvakwedstrijden 2023 bekendgemaakt. Zij mogen zich komend jaar kampioen noemen. Talent van het Jaar is Féra de Vries, werkzaam bij de gebroeders Boonstra.

Aanmelden Beko Speculaaskeuring is weer mogelijk: 'Uitslag geeft enorme boost aan verkoop'

Aanmelden Beko Speculaaskeuring is weer mogelijk: 'Uitslag geeft...

Tijdens de Beko Speculaaskeuring krijgen alle bakkers en banketbakkers in Nederland weer de gelegenheid om hun speculaasproducten te laten beoordelen door een vak- en consumentenjury. De inschrijving is inmiddels gestart. Deelnemen loont, benadrukt juryvoorzitter Frank van Sprang. 'De uitslag van de keuringen geeft een enorme boost aan speculaasverkopen.'

Jorn Nieuwenhuis eindigde als vierde in de categorie Patisserie.

Damon en Jorn vierde in Gdansk; duimtopje sneuvelt in heetst van de...

Damon van den Berg uit Harmelen is tijdens EuroSkills 2023 vierde geworden in de categorie Boulanger. Jorn Nieuwenhuis eindigde eveneens als vierde in de categorie Patisserie. Hij kwam niet geheel ongeschonden uit de strijd. Woensdag sneed hij het topje van zijn duim eraf.