Kartoffelbrood is niet zo bekend in Nederland. Meester Boulanger Peter Bienefelt ontwikkelde een recept voor dit 'wereldbrood'. De winnaar van de titel World Master Bakker 2018 gooide er hoge ogen mee op deze vakwedstrijd.
Zijn boeken en televisiewerk maakten van Hidde de Brabander een bekende Nederlander, maar hij blijft vooral banketbakker. De nieuwbakken Meester Patissier werkt sinds kort met een 3D foodprinter. Daarin verwerkt hij een ganache tot een geometrisch decorstuk. Dit is de basis voor een dessert met ijs van cèpes, zout, verveine en Japanse wijnbes. 'Ik wil banketbakkers inspireren. Focus wat minder op zoet en maak gebruik van alle vijf basissmaken. Zo krijg je meer dynamiek in je producten.'
Het voorjaar danst op je tong met de cheesecake meringue-gebakjes van Patisserie Leek in Beverwijk. Patissier Marlon Koning bedacht ze speciaal voor Bakkerswereld. Daarvoor verwerkte hij twee populaire patisserie-items in één product: de klassieke meringue en de Engelse cheesecake. Van de laatste maakte hij een lichte en luchtige mousse-variant. Dankzij het vleugje citroen in de smaak en de krokante citroencrumble is dit gebakje een frisse voorjaarsbode.
Om goed voor de dag te komen bij de Desem Awards van het Echte Bakkersgilde, ging Patrick Jorink van Bakker Jorink in Raalte niet over een nacht ijs. Samen met een streekkok ontwikkelde hij een recept voor een gevuld desembrood. Daarin zijn een lokaal Sallands donkerbier, krenten en hopvocht de smaakmakers. Dit 'gevulde bierbrood' leverde hem de eerste prijs op. Een geslaagde verkoopactie rond Vaderdag maakte het overwinningsfeest compleet.
De gezonde en lekkere Italiaanse pizza weer laten 'shinen' in Nederland. Dat is de missie van Marcel Losekoot. In de zomer van 2021 publiceerde Bakkerswereld een pizzarecept van zijn hand. Een evergreen die ook deze zomer prima dienst doet.
Patissier Jurgen Koens wil banketbakkers graag inspireren. Hij ontwikkelde daartoe een recept voor een bramendesserttaartje dat vrij is van suiker, lactose en gluten. Zijn boodschap aan banketbakkers: 'Sta open voor nieuwe ontwikkelingen en bied je klanten producten aan die vrij zijn van suiker, lactose en gluten.'
Het is een all time favourite: de (aardbeien)slof. Bij Banket & Brood Haasnoot in Katwijk aan Zee verkopen ze deze klassieker met verse aardbeien op zomerse dagen. Daarnaast hebben ze een diepvriesvariant die dagelijks in de winkel voor het grijpen ligt: de aardbeienbavaroise slof. Deze is in trek bij winkelklanten die wat lekkers in huis halen als ze (onverwachts) iets te vieren hebben. Inmiddels is er ook een verse eenpersoonsvariant. Handig om zo mee te nemen en uit de hand te eten.
Van bakker tot akker. Samenwerking in de lokale keten is de trend van dit moment. Net als het verwerken van oude granen. Dat is koren op de molen van een aantal Achterhoekse bakkers, zoals Bakkerij Dick ten Broeke in Lochem. Dochter Anna maakt er Achterhoeks Pompoenbrood van.
De ambachtelijke chocolademaker Coco & Sebas zal in 2021 op nog drie nieuwe winkellocaties in Nederland te vinden zijn. Dat laat patissier en eigenaar Remy Rombouts weten aan Bakkerswereld.
Verwenchocolade waarmee je elk moment van je dag een oppepper kunt geven, zoals Rituals dat ongeveer ook doet. Zo omschrijft patissier Remy Rombouts zijn concept Coco & Sebas. Beleving is daarbij een belangrijk ingrediënt net als het gebruik van natuurlijke grondstoffen. Bovendien moeten zijn producten een verhaal vertellen. De Dutch doet dat, het is een reep met een wel héél Hollands tintje.