Kabinet stelt energiecompensatie bij naar 7 procent, maar is dat voldoende?

Kabinet stelt energiecompensatie bij naar 7 procent, maar is dat voldoende?

De energiecompensatie voor energie-intensieve mkb'ers wordt bijgesteld. Onder meer bakkers en slagers kunnen gebruikmaken van de regeling als zij minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energie. Tot nu toe was dat 12,5 procent. Is deze bijstelling voldoende? Vandaag debatteert de Kamer over de inhoud.

'Mooi nieuws!', laat VVD-Tweede Kamerlid Hawre Rahimi woensdag 9 november weten in een tweet, een dag voordat het debat over de TEK-regeling plaatsvindt. 'De energiecompensatie voor energie-intensieve mkb’ers wordt uitgebreid, zodat meer mkb’ers een passende energiecompensatie krijgen. Meer bakkers, slagers en andere ondernemers vallen nu onder deze regeling.'

De vraag is of de regeling in de nieuwe vorm ondernemers voldoende gaat helpen. Het bedrijfsleven rekent uit dat het een druppel op de gloeiende plaat is. Vandaag, donderdag 10 november is zodoende een belangrijke dag: het debat in de Tweede Kamer over de TEK regeling.

Verruiming van de regeling

Vorige week vrijdag kondigde Rahimi tijdens een bijeenkomst bij Bakkerij Carl Siegert al aan dat hij en zijn partijgenoten er hard aan trekken om verruiming van de regeling te krijgen.

Ook Caroline van der Plas van de politieke partij BBB heeft de trom geroerd in de Tweede Kamer. Net als de vele bakkers deden met hun publieksactie 'Licht uit, kaarsen aan'.

Druppel op gloeiende plaat

De verruiming van de regeling van 12,5 naar 7 procent zorgt er volgens bakkerij-ondernemers voor dat ze nu dan weliswaar wél in aanmerking komen voor een vergoeding, maar dat die nog steeds te beperkt is om te overleven. NBOV-directeur Marie-Hélène Zengerink laat de NOS weten: 'Een mooi begin. Wij gaan er van uit dat de behandeling in de Tweede Kamer de ambachtelijke bakkers écht gaat helpen!'

Vicky Littlejohn van Proof Bakery in Amersfoort zegt: 'Wij zouden nu waarschijnlijk net wel in aanmerking komen voor de regeling, maar die is zo krap dat je er nog steeds bijzonder weinig aan hebt. Gebakken lucht dus. De drempelwaarde wordt vaak niet eens gehaald. En als je die wel haalt, krijg je zo weinig terug dat dit waarschijnlijk ergens tussen de 5 en 10% van die torenhoge rekening uitkomt. Dus de drempelwaarde moet fors omlaag en 100 procent compenseren daarboven.'

Silvia van Nieuwland van Beko Advies ziet eveneens dat er meer nodig is, meldt zij op Linkedin. 'De politiek moet vandaag een uiterste inspanning leveren om de TEK regeling zo te krijgen dat het ondernemers die steun biedt die ze verdienen. 7% energiekosten van de omzet lijkt beter, maar in combinatie met de gekozen drempelprijzen voor energie en de maximale compensatie biedt het geen tot weinig uitkomst.'

Grootbedrijf niet enthousiast

Ook het grootbedrijf is niet enthousiast. NVB-directeur Wim Kannegieter bericht: 'Jammer dat alleen maar aan het percentage energie-intensiviteit wordt gesleuteld en niet wordt gekeken naar een gelijktrekking met het Europese steunbeleid op dit onderwerp. Hierdoor ondervinden veel industriële bakkerijen een ongelijk level playing-field met alle negatieve gevolgen van dien.'

MKB-Nederland is blij dat de drempel wordt verlaagd, nu komen tienduizenden ondernemers meer in aanmerking.' Maar deze aanpassing is volgens de belangenorganisatie niet genoeg. 'Het bedrag van €160.000 bijvoorbeeld dat aan ondernemers kan worden gegeven, is voor velen 'slechts een druppel op de gloeiende plaat.'

€1,65 miljard

'De doelgroep voor de regeling verandert niet door deze aanpassing, maar wordt er wel beter door bereikt', schrijft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Naar schatting zo'n 41.000 bedrijven die veel energie verbruiken, bijvoorbeeld bakkers en tuinders, zullen ervan profiteren. Per bedrijf is maximaal €160.000 beschikbaar. De totale kosten van de regeling worden nu geschat op €1,65 miljard.

Het kabinet komt hiermee tegemoet aan de wens van het bedrijfsleven om de drempel te verlagen, blijkt uit de brief van Adriaansens aan de Kamer. Er is volgens haar vooraf niet goed nagedacht over die drempel. 'We hebben het snel proberen te herstellen en hoop dat bedrijven snel kijken of ze de hulp nu wel krijgen. Dat geeft perspectief.'

Ondernemers komen ervoor in aanmerking als minstens 7 procent van hun omzet opgaat aan energie. Dat was eerst 12,5 procent. Daar staat wel tegenover dat vaste onderdelen van de energierekening, zoals de energiebelasting, de opslag duurzame energie (ODE) en de netwerkkosten niet langer worden meegerekend.

Uitwerking kost tijd

De precieze uitwerking van de steunmaatregel kost tijd. Omdat ook de Europese Commissie goedkeuring moet geven, kan het tot en met het tweede kwartaal van volgend jaar duren voordat de regeling wordt opengesteld. Ondernemers kunnen dan wel met terugwerkende kracht een tegemoetkoming vragen vanaf 1 november van dit jaar.

Het kabinet erkent dat veel ondernemers niet zo lang kunnen wachten en nu al hulp nodig hebben om de winter door te komen. Daarom is eerder besloten om tot de openstelling van de TEK coulant om te gaan met verzoeken van ondernemers om belastinguitstel. Daarnaast is met banken afgesproken dat die sneller en makkelijker voorschotten verstrekken.

TEK-regeling

De Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) is door het kabinet in het leven geroepen om mkb-ondernemingen die te maken hebben met de energierekeningen te steunen. Minister Adriaansens benoemt daarbij aan dat de regeling er is voor bedrijven die in principe gezond zijn, maar vanwege hun productie - bijvoorbeeld brood of kasplanten - veel energie gebruiken.

De regeling is bedoeld voor bedrijven tot 250 werknemers. Naast de kostendrempel moeten zij een jaarlijks verbruik halen van 5000 kubieke meter gas of 50.000 Kwh elektriciteit.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.