Meehelpen aan #1 oplossing klimaatverandering? Verkoop overtollig voedsel

Meehelpen aan #1 oplossing klimaatverandering? Verkoop overtollig voedsel
Door minder voedsel te verspillen kunnen we klimaatverandering tegengaan.

Wereldwijd wordt een derde van het geproduceerde voedsel verspild, en dat is een groot probleem. Niet alleen verdient het eten een betere bestemming dan de prullenbak, ook draagt voedselverspilling bij aan de opwarming van de aarde. Wist je dat minder voedsel verspillen de nummer 1 oplossing tegen klimaatverandering is?* Iedereen kan hier een steentje aan bijdragen.

Broeikasgasuitstoot door eten

Volgens het laatste rapport van de IPCC warmt de aarde nóg sneller op dan in eerste instantie werd gedacht. Hier worden verschillende oorzaken voor genoemd. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien is het verspillen van voedsel. Als voedselverspilling een land zou zijn, zou het de derde grootste bron van broeikasgasuitstoot zijn, na China en de Verenigde Staten. Het vertegenwoordigt dan ook 8% van de wereldwijde broeikasgasemissies.

Als voedselverspilling een land zou zijn, zou het de derde grootste bron van broeikasgasuitstoot zijn.
Als voedselverspilling een land zou zijn, zou het de derde grootste bron van broeikasgasuitstoot zijn.

Hoe zit dat dan?

Wanneer we voedsel verspillen, verspillen we niet alleen de producten. Ook het land, het water en de energie die nodig was om het eten te produceren gaan verloren.

Voedselverspilling & bakkerijen

In Nederland worden dagelijks ongeveer 800.000 broden weggegooid. Dit gebeurt thuis, maar ook veel in de bakkerijen. Er bestaan verschillende oorzaken voor het weggooien van brood. Dit zijn 3 veelvoorkomende redenen.

  1. Regelmatige vervanging van de voorraad en het grote productaanbod in de schappen. Mensen hebben graag een breed aanbod en zo vers mogelijke producten. Dit leidt er helaas toe dat prima etenswaren zomaar in de prullenbak belanden.
  2. De onvoorspelbaarheid van de vraag en de uitdaging om dit goed te voorspellen. De toekomst voorspellen blijft lastig. Daarom komt het nog steeds vaak voor dat bakkers met veel overschotten blijven zitten.
  3. Veel dagvers eten en producten met een relatief korte houdbaarheid. Brood wil je eten als het op zijn lekkerst is, dus op zijn verst.
Met het eten dat er die dag over is, stel je gemakkelijk verrassingspakketten voor consumenten samen.
Met het eten dat er die dag over is, stel je gemakkelijk verrassingspakketten voor consumenten samen.

Verkoop je overschotten

Met de Too Good To Go app verkoop je eenvoudig aan het einde van de dag jouw overtollige eten tegen een gereduceerde prijs. Of dit nu eten is dat over is gebleven bij de bakker, een gehele gekookte sterrenmaaltijd of producten uit de kantine. Elk geredde maaltijd is er één!

Het werkt zeer eenvoudig. Met het eten dat er die dag over is, stel je verrassingspakketten voor consumenten samen (de zogeheten ‘Magic Boxen’). De consumenten bestellen en betalen de Magic Boxen via de Too Good To Go app. Vervolgens komen de consumenten het eten bij je ophalen op de door jou gekozen tijd.

De voordelen

  1. Zet overgebleven eten om in omzet. Via de app kun je eenvoudig terugzien hoeveel omzet jij aan je overschotten verdient.
  2. Je hoeft geen ingewikkeld proces te bedenken, Too Good To Go doet alles voor je. Om samen tegen voedselverspilling te strijden hoef je je alleen maar in te schrijven, wij regelen de rest.
  3. Verwelkom nieuwe klanten. Veel bakkerijen met wie we nu al samenwerken zien nieuwe gezichten nadat ze eten zijn gaan redden.
  4. Je draagt bij aan een groenere planeet. Alleen samen kunnen we zorgen voor een beter klimaat.

Doe vandaag #1ding tegen voedselverspilling

Alles wat je hoeft te doen, is je aanmelden bij Too Good To Go. Dat is zo geregeld. Sluit je vandaag nog aan.

Dit artikel is gesponsord door Too Good To Go.

*Bron: Project Drawdown (2020), The Drawdown Review, Climate Solutions for a New Decade.