Spronk ziet steeds meer meiden in de bakkerij

Spronk ziet steeds meer meiden in de bakkerij

'We zien dat steeds meer meiden het leuk vinden om bakker te worden', zegt Harm Spronk in het interview dat hij eind vorig jaar gaf voor de Trendingspecial van Bakkerswereld. Het omgekeerde is ook waar.

Harm Spronk, mede-eigenaar van Spronk Bakkerijmachines, ziet het overal om zich heen: de nieuwe generatie bakkers bestaat voor een steeds groter gedeelte uit vrouwen. ‘Kijk bijvoorbeeld eens bij de vakscholen in Wageningen’, zegt hij. ‘Tegelijkertijd kiezen steeds minder jongens voor het vak. Met enkele aanpassingen in de bakkerij wordt het vak voor deze hele generatie aantrekkelijker.’

Minder 's nachts werken

Het vak kan volgens Spronk onder meer aantrekkelijker gemaakt worden door minder ’s nachts te werken. ‘We zien dat de nieuwe generatie minder gevoelig is voor nachttoeslagen. Zij kiezen over het algemeen liever voor minder toeslagen en een hogere kwaliteit van leven. Daarom willen veel jongeren het liefste overdag werken.’

Benieuwd naar het hele interview? Lees het hier.

Meer trending-verhalen? Klik door naar de special 2021.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte hierna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij enkele vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Enkele jaren geleden keerde Anne Mieke terug naar Bakkerswereld, dat inmiddels meer is dan een magazine in print alleen; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vast team vertrouwde freelancers.