Spronk ziet steeds meer meiden in de bakkerij

Spronk ziet steeds meer meiden in de bakkerij

'We zien dat steeds meer meiden het leuk vinden om bakker te worden', zegt Harm Spronk in het interview dat hij eind vorig jaar gaf voor de Trendingspecial van Bakkerswereld. Het omgekeerde is ook waar.

Harm Spronk, mede-eigenaar van Spronk Bakkerijmachines, ziet het overal om zich heen: de nieuwe generatie bakkers bestaat voor een steeds groter gedeelte uit vrouwen. ‘Kijk bijvoorbeeld eens bij de vakscholen in Wageningen’, zegt hij. ‘Tegelijkertijd kiezen steeds minder jongens voor het vak. Met enkele aanpassingen in de bakkerij wordt het vak voor deze hele generatie aantrekkelijker.’

Minder 's nachts werken

Het vak kan volgens Spronk onder meer aantrekkelijker gemaakt worden door minder ’s nachts te werken. ‘We zien dat de nieuwe generatie minder gevoelig is voor nachttoeslagen. Zij kiezen over het algemeen liever voor minder toeslagen en een hogere kwaliteit van leven. Daarom willen veel jongeren het liefste overdag werken.’

Benieuwd naar het hele interview? Lees het hier.

Meer trending-verhalen? Klik door naar de special 2021.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

Meelstof kan zorgen voor allergieën en uitval van medewerkers.
Foto: Shutterstock
bakkerijen

Wat kun je doen tegen meelstof? Dit zijn de tips

Arbeidshygiënist Vanessa Zaat bezoekt regelmatig bakkerijen voor een werkplekonderzoek. De aanleiding is vrijwel altijd dat iemand klachten heeft die samenhangen met blootstelling aan meelstof of andere allergenen. Wat ziet zij zoal in de praktijk en welke oplossingen zijn er?

apparatuur

Handig overzicht met verhalen van bakkers en hun machinerie

Verhalen van ondernemers over hun favoriete deegkneder, oven, bollenkast. Bakkerswereld heeft er in de rubriek 'De bakker en zijn machine' vele opgeschreven. In dit handige overzicht vind je er een flink aantalvan nog actieve of inmiddels gestopte bakkers, maar hun info over de machines blijft waardevol.

Wim Kannegieter
Cao

Gezond over de finish

De kerstdagen en de jaarwisseling zitten er weer aan te komen. Ook voor de bakkers de mooiste tijd van het jaar. Natuurlijk ook super druk en hectisch. In december is het teamgevoel, samen bezig om er een goede maand van te maken, supersterk aanwezig.

NBOV-directeur Marie-Hélène Zengerink - hier in 2023 - in gesprek met door vakbonden georganiseerde stakingen. Foto: archief Bakkerswereld
Cao

Vakbonden inventariseren cao-wensen werknemers, hoe staan werkgevers...

Vakbonden FNV en CNV verspreiden formulieren onder werknemers van zowel ambachtelijke als industriële bakkerijen om vooronderzoek te doen voor de nieuwste cao-onderhandelingen. De toon daarin wordt door werkgevers niet altijd als prettig ervaren, komt Bakkerswereld ter ore. Hoe staan NBOV en NVB, die voor het eerst elk hun eigen cao gaan afsluiten, hierin? En hoe gaat het met de onderhandelingen en de werkgeverswensen?