Boterham met kaas officieel immaterieel erfgoed

Boterham met kaas officieel immaterieel erfgoed
Broodje kaas officieel Immaterieel Erfgoed. Foto's: We Love Baking

De klassieke 'Boterham met kaas' is officieel opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed. Om deze erkenning te vieren, vindt op 9 mei een culinaire ode aan het broodje kaas plaats in Amsterdam.

Voor het ontbijt, de lunch of gewoon als tussendoortje: de ‘boterham met kaas’ is al eeuwen populair in Nederland. Als tosti, op boerenbrood of gewoon op een wit bolletje. Bakkersvereniging We Love Baking in Amsterdam vond het tijd om de boterham met kaas te eren en nam begin 2019 het initiatief om ‘broodje kaascultuur’ officieel in te dienen bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Dagelijkse cultuur

Volgens We Love Baking is het oer-Hollandse broodje verweven met ons dagelijks leven én de Nederlandse cultuur. 'De boterham met kaas wordt al eeuwen in Nederland gegeten. Als je iets mist op vakantie, is het wel een goed broodje kaas. Het is onderdeel van onze identiteit en daarmee ook Nederlands erfgoed', zegt Alice den Boer, voorzitter van We Love Baking.

Kaasdiner met Jermain de Rozario

Om te vieren dat het broodje kaas nu is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed, wordt een culinaire ode aan het broodje kaas georganiseerd. Tijdens een eenmalig diner op de expositie De Kunst van Brood wordt een viergangenmenu geserveerd met als thema ‘broodje kaas’. Gerechten die langskomen zijn: op brood gebakken tarbot met schuim van Parmezaanse kaas en lamsvlees met een bloemkool-pita kaas, kerrie, ei en paprika.

Sterrenchef Jermain de Rozario stelt het menu samen en wordt hierbij ondersteund door Peter Bienefelt, wereldkampioen broodbakken en lid van het Nederlandse BoulangerieTeam. 'Brood en kaas zijn al jaren één van de grootste inspiratiebronnen voor oude en nieuwe garde', aldus Jermain de Rozario.

De Kunst van Brood

Het Broodje Kaasdiner vindt plaats op donderdag 9 mei en wordt gehouden tussen de kunstwerken van de tentoonstelling De Kunst van Brood. Voor deze tijdelijke expositie (9 t/m 12 mei) geven negen kunstenaars hun visie op brood, waaronder kunstenaar van het jaar (2019) Claudy Jongstra, beeldhouwer en ontwerper Joep van Lieshout en Oegandese kunstenaar Ruganzu Bruno.

Leuk om te weten

Uit het onderzoek ‘Kaas & Cultuur’ (Nederlandse Zuivel Organisatie, 2019) blijkt dat maar liefst 83% van de 1042 ondervraagde Nederlanders vindt dat de boterham met kaas bij de Nederlandse cultuur hoort.

Geïnteresseerden die aanwezig willen zijn bij de culinaire ode aan het broodje kaas, kunnen zich hier aanmelden.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.