nieuws

Bakkersbedrijven organiseren tentoonstelling De Kunst van Brood

Nieuws

De tentoonstelling De Kunst van Brood is een initiatief van verschillende organisaties uit de bakkerijbranche die cultureel iets bij willen dragen en mensen willen inspireren op het gebied van brood als cultureel erfgoed. De bijzondere expositie is van 9 tot en met 12 mei in Amsterdam te bekijken.

Bakkersbedrijven organiseren tentoonstelling De Kunst van Brood

Het culturele event ‘De Kunst van Brood’ vindt dit jaar voor het eerst plaats. De tentoonstelling is van 9 tot en met 12 mei 2019 te bekijken in ‘Het Sieraad’, een historische locatie in het hart van Amsterdam-West. De Kunst van Brood is een initiatief van verschillende bedrijven uit de bakkerijbranche die negen kunstenaars hebben uitgenodigd een uniek kunstwerk te produceren rond het thema brood.

Atelier van Lieshout, Ruganzu Bruno, Elise ’t Hart, Claudy Jongstra (kunstenaar van het jaar 2019), Loes Koomen, Ap Verheggen, Roy Villevoye, Carine Weve en Yani  tonen hun visie op brood en de wereld daarachter met speciaal voor de gelegenheid gemaakte kunstwerken.

Belang van brood

Johan Pater, directeur-eigenaar Amarant Bakkers.

Het resultaat is een bruisende tentoonstelling die een nieuw licht werpt op de betekenis en het belang van brood in ons leven, in de vorm van sculpturen, foto’s, schilderijen, (video-)installaties en geluidskunst. Naast de tentoonstelling is er een uitgebreid programma dat een podium biedt aan (lokale) thuisbakkers, ondernemers en verschillende gastsprekers.

Eén van de initiatiefnemers is Johan Pater, directeur-eigenaar van Amarant Bakkers, onderdeel van Bake Five, een coöperatie van zelfstandige industriële bakkerijen in Nederland. Het twintig jarig bestaan van de coöperatie wordt vrijdag 10 mei groots gevierd en een bezoek aan de tentoonstelling maakt daar deel van uit.

‘Brood is onderdeel van ons dagelijks leven’, legt Pater de achtergrond van de broodkunst uit. ‘Het zit verankerd in de Westerse eetcultuur. Net als lucht nemen we het iedere dag tot ons, vaak onbewust. Toch is brood zoveel meer dan boterhammen in een broodtrommel of de geur van de warme bakker in het weekend. Net als bij koffie en bier schuilt er een enorme rijkdom achter het product brood. Denk daarbij aan alle scheikundige processen die water en graan vormen tot brood in allerlei soorten en smaken. Of de wijze en de locatie waar graan verbouwd wordt en het effect daarvan op de kwaliteit.’

‘Maar brood is zoveel meer dan alleen een voedingsbron. En juist die aspecten, die we ons niet realiseren als we brood eten, worden door de kunstenaars blootgelegd. Daarom smeer je je boterham na deze tentoonstelling met nog meer liefde en begrijp je meer van het wonder dat brood heet’, aldus de bevlogen directeur.

Brood is zoveel meer dan alleen een voedingsbron

Kunstwerk van afval

De Oegandese kunstenaar Ruganzu Bruno – tevens oprichter van TEDxKampala en Eco Art Uganda – is uitgenodigd om gedurende het event, samen met kinderen uit omringende scholen en opvangcentra, een kunstwerk te bouwen met aan brood gerelateerd afvalmateriaal zoals plastic verpakkingen.

Gratis toegang

Het event is gratis toegankelijk, om het cultureel-maatschappelijk belang van kunst en brood zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. De openingstijden zijn van donderdag 9 tot en met zondag 12 mei 2019 van 11:00 tot 18:00 uur

Reageer op dit artikel