nieuws

Nederland heeft een wereldkampioen: Peter Bienefelt

Nieuws

Nederland heeft een wereldkampioen: Peter Bienefelt
Foto: Clémentine Béjat

Meester boulanger Peter Bienefelt is wereldkampioen geworden op de Bakery Masters in Parijs. Op de mondiale vakbeurs Europain ging Bienefelt er met de hoogste eer vandoor! Zelf is hij sprakeloos.

De spanning was om te snijden. En de ontknoping geweldig. Peter Bienefelt is in Parijs op de Europain wereldkampioen Master of Bakery 2018 geworden. Bienefelt werd bijgestaan door zijn coach Hans Som, die opgelucht, blij en emotioneel reageerde. ‘Nu kan ik er mee ophouden’, zei hij direct na de bekendmaking. ‘Meer halen dan deze prijs is niet mogelijk.’

Gisteren liet Hans Som nog weten onzeker te zijn over de kansen van Bienefelt: ‘Het is de vraag of we de juiste keuze hebben gemaakt. Hij is in ieder geval anders dan die van de andere kandidaten. Dat kan je of heel ver brengen of je wordt afgebrand. En uiteindelijk is er maar één plaats te vergeven. Dus alleen de eerste plaats telt.’

>> Lees ook: Hans Som over Bakery Masters: ‘Alleen de eerste plaats telt’

Producten

Twee van de acht verplicht te maken producten maakten 50 procent van de uitslag uit. Bienefelt heeft gekozen voor de categoriën ‘Wauw-brood’ en ‘Bread and Dine’ (brood en diner). Het product dat de meester boulanger toont in deze laatste categorie is tot stand gekomen door een uitwisseling met top-chef Jacob Jan Boerma, van sterrenrestaurant De Leest in Vaassen. 

‘Het was heel zinvol om te sparren met een chefkok’, zegt Som. ‘Hij heeft ideeën en wij hebben die ook en dat heeft geresulteerd in een mooi product van zes verse broodjes in een stervorm. Op die ster staat een eetbaar broodmandje, gemaakt van een soort knäckebröd en daarin zitten weer verschillende broodjes. Zowel zoete als hartige.’

Yes, Eurodisney!

De dochter van Bienefelt volgde de uitslag vanaf de druk bevolkte tribune. Op het moment dat de jury de uitslag bekendmaakte, sprong het meisje een gat in de lucht: ‘Yes, nu gaan we naar EuroDisney!’

Peter Bienefelt en zijn coach Hans Som halen wereldtitel in Parijs.

De wereldkampioen zelf kan het allemaal maar nauwelijks bevatten. Hij wordt na het ontvangen van zijn prijs bedolven onder de felicitaties van familie, vrienden, juryleden en collega-bakkers uit alle windstreken. De concurrentie was moordend. ‘Dit had ik niet verwacht. Ik ben helemaal sprakeloos’, zegt de sympathieke meester nadat de laatste tonen van het Wilhelmus wegsterven. ‘Dit is het hoogste. Meer is niet mogelijk.’

>> Kijk voor filmpjes van de prijsuitreiking op: Facebook

 

Reageer op dit artikel