Serena van Breukelen 'Beste Patissier' - met podcast

Serena van Breukelen 'Beste Patissier' - met podcast
Serena krijgt de felicitaties van Noah, winnares van 2024. Foto: AMR

Serena van Breukelen mag zich een jaar lang de Beste Patissier van Nederland noemen. Zij won maandag de felbegeerde Dutch Pastry Award (DPA) tijdens de Bakkersvak 2025 in Gorinchem. In dit artikel een extra aflevering van de podcast 'Kletskoek', waarin Peter Remmelzwaal en Rostriana Permatasari van het Dutch Pasrty Team praten over gezonde spanning en de voorbereidingen rondom wedstrijden.

Serena van Breukelen ontving de eerste prijs uit handen van de winnares van vorig jaar, Noah Vlemmix. Lorentz de Meyer werd tweede, Femke van der Muuren sleepte de derde prijs in de wacht.

Serena werkzaam bij Chocoladebezorgd, verwerft met het winnen van de Dutch Pastry Award (DPA) ook het aspirant-lidmaatschap van het Dutch Pastry Team (DPT). Alleen in kroonjaren treden ook de tweede- en derdeprijs-winnaars toe tot het DPT; dit jaar blijft het zodoende bij één nieuw aspirant-lid.

Drie nieuwe leden

De drie aspirant-leden van 2024 kregen maandag 10 maart allen hun zwarte lidmaatschapsbuis uitgereikt; zij hebben zich voldoende bewezen in hun vakmanschap en in hun betrokkenheid bij de branche om volwaardig lid te worden. Het gaat om Noah Vlemmix, Rostriana Permatasari (te beluisteren in de podcast hierboven) en Luuk Renckens.

Luuk Renckens, Rostriana Permatasari en Noah Vlemmix. Foto: DPT
Luuk Renckens, Rostriana Permatasari en Noah Vlemmix. Foto: DPT

Wellicht lukt dat ook Serena in 2026. De jury is in elk geval zeer enthousiast over de precieze afwerking en de vele details in Serena's showstuk. Reden voor het aspirant-lidmaatschap. 'Mijn showstuk en tulbandtaart Wèlkom in de Oale Bakkerieje zijn een eerbetoon aan de baktradities van mijn oma. Daarmee heb ik de jury weten te overtuigen', zegt zij na afloop.

Ook de publieksprijs werd door Serena van Breukelen in de wacht gesleept.

Serena van Breukelen met haar winnende showstuk en taartje. Foto: Herbert Wiggerman
Serena van Breukelen met haar winnende showstuk en taartje. Foto: Herbert Wiggerman

Rogier Snoeks van Dobla onthulde dat Lorentz de Meyer winnaar is van de Dobla Design Award voor mooiste taartje. Klaas van den Berg ging er vandoor met de Jurgens Willems Aanmoedigingsprijs, uitgereikt door Tamara Hoogerwaard van Bakery Institute.

Zij gaf aan dat de potentie van Klaas duidelijk zichtbaar is en Bakery Institute hem graag verder aanmoedigt met een cursus in Zaandam. De Jurgen Willems Award is vernoemd naar het zeer getalenteerde DPT-lid Jurgen Willems die op jonge leeftijd overleed.

Vintage

Het thema voor 2025 was is ‘Vintage’ wat voor veel inspiratie zorgde bij de deelnemers. Van klassieke auto’s tot nostalgische markten of retro-mode. 'Het thema daagt uit tot originele interpretaties en prachtige creaties die het publiek terug in de tijd brengen', aldus DPT. De deelnemers presenteerden hun showstukken als vanouds op de beursvloer. Zo kon iedere vakgenoot het vakmanschap van de deelnemers van dichtbij bewonderen en inspiratie opdoen.

De top 3: Lorentz de Meyer, Serena van Breukelen en Femke van der Muuren. Foto: Herbert Wiggerman
De top 3: Lorentz de Meyer, Serena van Breukelen en Femke van der Muuren. Foto: Herbert Wiggerman

Presentatie team Coupe du Monde

Voorafgaand aan de prijsuitreiking werden op hetzelfde podium de leden van het team Coupe du Monde op het schild gehesen. Het brede publiek kon op die manier kennismaken met Bart de Gans, Peter Remmelzwaal en Tom van de Veen, en hun coach Jeroen Goossens. Zij willen Nederland in 2027 vertegenwoordigen in Parijs en zijn daarvoor inmiddels volop voor in training. Eerst moet het team de voorronde halen tijdens de European Pastry Cup in 2026.

Het team voor Coupe du Monde is al een half jaar bezig met de voorbereidingen. In januari zijn de trainingen begonnen, de officiële lancering van het team vond 11 maart plaats op Bakkersvak. Foto: Herbert Wiggerman
Het team voor Coupe du Monde is al een half jaar bezig met de voorbereidingen. In januari zijn de trainingen begonnen, de officiële lancering van het team vond 11 maart plaats op Bakkersvak. Foto: Herbert Wiggerman
Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.