Bakels lanceert vegan assortiment: 'De weerstand is weg'

Bakels lanceert vegan assortiment: 'De weerstand is weg'
Bakels verzorgt op regelmatige basis workshops en studiedagen in het Bakels Bakery Inspiration Centre in Zeewolde. Ook over de introductie van een vegan assortiment.

Onder het motto 'Nu echt lekker' presenteerde Bakels Senior op Bakkersvak hun vegan assortiment: bavarois, spongecake en cake. Een vegan gele room volgt later dit voorjaar. En de reacties zijn lovend. 'De weerstand rondom vegan is weg. Het is niet langer de vraag óf je dit productassortiment als bakker gaat introduceren, maar hoe en wanneer.'

Drie jaar na de laatste beurs werd er begin maart eindelijk weer een vakbeurs voor brood- en banketbakkers georganiseerd. Bakkersvak vierde het tienjarig bestaan en hoewel een aantal grondstoffenleveranciers op de beurs ontbrak, besloot Bakels Senior zich dit jaar wel op de beursvloer in Gorinchem te presenteren. 'Bakkersvak is een uniek evenement, waarbij de gehele sector is gebaat', vindt Wiljan van der Linden, verantwoordelijk voor Product & Promotie bij Bakels. 'We kijken met een zeer goed gevoel terug op onze deelname. Een bakkerijbeurs blijft een feestje!'

Veganplein

De stand van Bakels was dit jaar gevestigd op het Veganplein. Hier zetten de medewerkers van Bakels een roestvrijstalen werkbank neer, trokken een knalgroene hoodie met bijpassende sneakers aan en liepen ‘gewapend’ met een spuitzak vol vegan bavarois en een emmer vol kleine blokjes vegan cake het plein op. 'We hebben de bezoekers van de beurs op ludieke wijze laten kennismaken met ons vegan assortiment', vertelt Wiljan.

'Ik vroeg mensen om mij een boks te geven. Zodra ze dan hun vuist naar me uitstaken, spoot ik daar een dopje bavarois op en legde er een blokje cake bij. Precies zoals je ook wel in sterrenrestaurants meemaakt én zoals mijn vader mij vroeger al zijn slagroom liet proeven. Vrijwel niemand weigerde onze traktatie. En de reactie was in heel veel gevallen veelzeggend: 'Oh?! Maar dit is echt lekker!''

Laat je klant proeven van jouw vegan assortiment. Doe dat eventueel net als Bakels op Bakkersvak: met een toefje bavarois en een blokje cake zo op de hand. Een ludieke introductie.
Laat je klant proeven van jouw vegan assortiment. Doe dat eventueel net als Bakels op Bakkersvak: met een toefje bavarois en een blokje cake zo op de hand. Een ludieke introductie.

Mainstream

Vegan bakkerijproducten zijn volgens Bakels niet langer een hype, maar mainstream geworden. 'Kijk maar naar de retail of naar influencers op social media: vegan is een trend die niet meer zal verdwijnen. De bakker kan daarbij niet achterblijven.'

Al sinds 2019 heeft de producent van bakkerijgrondstoffen uit Zeewolde daarom een aantal vegan producten in het assortiment: een bavarois, een mix voor spongecake en een mix voor cake. Ook de meeste fruitvullingen, de Chockex coating en uiteraard veel broodmixen zijn al vegan. Een recente ontwikkeling is de vegan gele room: als heel goed door proefpanels beoordeeld en dus klaar voor introductie.

Je moet er misschien niet eens bij zeggen dat het vegan is: het is gewoon heel lekker!”

'Onze bavarois is echt een topper', vindt Wiljan. 'Je kunt er als bakker nog zoveel van je eigen creativiteit in kwijt. Je spatelt er bijvoorbeeld heel gemakkelijk een fruitvulling doorheen om er je eigen smaak aan te geven. In combinatie met onze vegan cake maak je er een prachtig gebakje mee. Je moet er misschien niet eens bij zeggen dat het vegan is: het is gewoon heel lekker!'

Plantaardig

Van oudsher zijn room, boter en eieren onmisbare ingrediënten in de bakkerij. 'Room en boter zijn echte smaakmakers en eieren zorgen voor binding en luchtigheid in je recepturen', weet Wiljan. 'Toch merken wij dat de bakker nu open staat voor plantaardige alternatieven. We kregen op de beurs geen kritische vragen meer rondom de introductie van vegan. Het gaat er alleen wel om dat de geboden alternatieven écht lekker zijn. En daar hebben we bij Bakels voor gezorgd.'

Duurzaam alternatief

Dat de uitgestoken hand van de beursbezoeker een mooi serveerschaaltje voor de vegan traktatie van Bakels bleek te zijn, scheelde de grondstofleverancier een berg afval op de beurs. 'We hadden geen glaasjes of lepeltjes nodig', blikt Wiljan terug.

'We hebben ook geen grote brochure laten maken, maar slechts een klein visitekaartje met een QR-code daarop: als je die scant, vind je de brochure met ons vegan assortiment online. Wij vinden deze keuzes passend bij dit assortiment: de vraag naar plantaardig hangt namelijk niet alleen samen met de behoefte aan een gezondere levensstijl. Het gaat ook om een duurzamer alternatief. We moeten er met elkaar voor zorgen dat we onze wereld minder vervuilen en belasten. Daaraan leveren wij met plezier een actieve én smaakvolle bijdrage.'

Dit artikel is gesponsord door Bakels.