'Brood is alles voor Libanezen' - bevolking hard geraakt door oorlog in Oekraïne

'Brood is alles voor Libanezen' - bevolking hard geraakt door oorlog in Oekraïne
Platbrood is volksvoedsel nummer één in Libanon. Foto: fb

De oorlog in Oekraïne heeft niet alleen grote gevolgen voor het land zelf en de EU-regio. In Libanon wordt het steeds moeilijker om aan brood te komen, terwijl dit het belangrijkste voedingsmiddel is voor de inwoners.

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn overal te voelen, maar sommige landen worden extra hard geraakt, zoals Libanon, meldt de NOS.

Libanon is voor 80 procent afhankelijk van tarwe-import uit Rusland en Oekraïne. Dat graan komt niet meer of is veel duurder geworden. Bovendien zijn de graansilo's voor de opslag van tarwe tijdens de enorme explosie in de haven van Beiroet in augustus 2020 vernietigd.

Het graantekort komt bovenop de politieke en economische crises, hoge inflatie en brandstoftekorten.

WoodenBakery

Correspondent Daisy Mohr van de NOS maakte een rondgang langs een aantal bakkerijen.

Stokbrood is er nog wel te vinden bij de WoodenBakery, een bakkersketen met bijna veertig vestigingen in het land, maar Arabisch platbrood is nauwelijks nog te krijgen. En als het binnenkomt, is het binnen een half uur uitverkocht, zegt verkoopster Stephanie Hazim.

'Er breken soms bijna vechtpartijen uit', beaamt eigenaresse Camille Dagher van de winkel in Beit Meri, een voorstad van Beirut. ‘Brood is alles voor Libanezen. Zonder brood is er geen leven. Het is het belangrijkste levensmiddel, niemand kan zonder’, aldus Dagher.

Wat voor ingrediënten we hier ook gebruiken, we halen ze uit Oekraïne”

Ook bakker Fady Mirza in Beiroet voelt de gevolgen van de inflatie en de oorlog in Oekraïne. 'Wat voor ingrediënten we hier ook gebruiken, we halen ze uit Oekraïne. Vooral het meel, dat is het belangrijkste. Je moet je voorstellen dat Oekraïne de hele wereld ervan voorzag. En wij hebben er het meeste last van.'

Door de hoge prijzen verkoopt Mirza veel minder manouches, een Libanese pizza. 'Ik zie dat veel mensen honger lijden. Vroeger kochten mensen drie manouches, nu nemen ze er maar één. Het was altijd het voedsel van de armen, maar nu is het echt heel duur.'

De bakker zelf probeert de moed erin te houden. 'Maar ik hoop echt op wat goed nieuws. De mensen zijn zo moe.'

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.