Polen zegt toe Oekraïne te helpen met graanexport

Polen zegt toe Oekraïne te helpen met graanexport
Aan de grens met Polen staan lange files. Beeld: still

De export van graan uit Oekraïne loopt nog altijd grote vertraging op door de Russische inval en de havenblokkades aan de Zwarte Zee. Akkerbouwers blijven met hun voorraden zitten. Oekraïne en Polen hebben dinsdag 17 mei een overeenkomst gesloten om de export te vergemakkelijken.

Polen heeft toegezegd de grenscontroles op landbouwproducten simpeler te maken en om meer inspecteurs in te zetten, zegt het Oekraïense ministerie van Landbouw. Dat meldt de NOS (tweede tabblad).

Oekraïne is een belangrijke exporteur van tarwe en maïs. Door de oorlog met Rusland kunnen de voorraden maar beperkt het land uit. Doordat de havens aan de Zwarte Zee niet of nauwelijks bereikbaar zijn, moeten de goederen over land richting Europa en de rest van de wereld. Die transporten lopen vertraging op door beperkte spoorcapaciteit en lange files van vrachtwagens aan de grens. Ondertussen lopen de prijzen overal snel op.

De Poolse minister van Landbouw zei gisteren volgens de NOS dat in de Poolse havens aan de Oostzee voorbereidingen worden getroffen voor de overslag van Oekraïense graantransporten.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte hierna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij enkele vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Enkele jaren geleden keerde Anne Mieke terug naar Bakkerswereld, dat inmiddels meer is dan een magazine in print alleen; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vast team vertrouwde freelancers.