'In coronatijd heeft de herwaardering van het ambacht een impuls gekregen'

'In coronatijd heeft de herwaardering van het ambacht een impuls gekregen'

Het familiebedrijf Van Ballegooijen bestaat al sinds 1898. Van de bijna 125 jaar rijke historie maakt de Brabantse bakkersfamilie al zeker vijftig jaar gebruik van de producten van Van der Pol. Huidige eigenaar Rien van Boven is te spreken over het roomboterbladerdeeg. 'Dit product heeft een zeer constante kwaliteit en onze klanten reageren enthousiast op de korst van het eindproduct.'

Rien van Boven en zijn vrouw Ella runnen sinds 1 januari 2011 drie bakkerij-winkels in Brabant. In Werkendam, Veen en Wijk en Aalburg weten de klanten de weg naar de bakker goed te vinden. ‘We leggen de focus op de winkels en zijn min of meer gestopt met leveren aan horeca en supermarkten’, vertelt Van Boven.

Hij geeft een korte introductie van zijn bedrijf. ‘Door de aandacht geheel op de winkels te leggen, stijgen de omzetten goed door. Zeker in coronatijd heeft de herwaardering van het ambacht een impuls gekregen’, weet de ondernemer. Hij maakt al meer dan vijftig jaar gebruik van de producten van Van der Pol, de ‘buurman’ uit Wijk en Aalburg. Aanvankelijk werd boter afgenomen en later is daar ook korstdeeg bij gekomen, legt Van Boven uit.

Overleg

Gezien de dichte nabijheid maakt de bakker regelmatig gebruik van overleg met de proefbakker van Van der Pol, om zo de kwaliteit van het eindproduct te waarborgen. ‘Wanneer ik roomboteramandelstaven maak, aan het begin van het seizoen, bespreek ik altijd hoe ik verdere verbeteringen kan aanbrengen in het bakproces. Ook via de app heb ik zo nu en dan contact met mijn contactpersoon Mark van Wijk (R&D medewerker en verantwoordelijk voor het ontwikkelen van cookie dough, bladerdegen en croissantdegen- red.). We delen ook ervaringen uit.’

Met het roomboterbladerdeeg van de Brabantse producent van boterdegen kunnen Rien van Boven en zijn team vertrouwen op een constante kwaliteit. Ook zorgt afname van het product ervoor dat de bakkers tijd over houden voor het maken van creatieve, onderscheidende eindproducten.

Roomboteramandelstaven

De Brabantse bakker produceert met dit roomboterbladerdeeg producten als saucijzenbroodjes, appelflappen, amandelbroodjes, frikandelrollen, roomboteramandelstaven en roomboteramandelletters. ‘Het hele jaar door gebruiken we dus bladerdeeg en het werken ermee is erg prettig om meerdere redenen’, legt de bakker in zijn kantoor van de bakkerij in Veen uit aan Bakkerswereld.

‘Wanneer deeg wordt uitgerold, trekt die vaak terug. Dat is met dit bladerdeeg nauwelijks het geval’”

‘De kwaliteit is constant. Er ontstaat een mooie egale vorm aan het korstproduct. Van ruwe werking is geen sprake. Ook is het verwerken van het deeg prettig vanwege de goede elasticiteit.’ Verder is volgens de bakker nauwelijks sprake van krimp. ‘Wanneer deeg wordt uitgerold, trekt die vaak terug en dat is met dit bladerdeeg nauwelijks het geval.’

Het bladerdeeg wordt dus onder meer gebruikt voor de roomboteramandelstaven waarvan Van Boven er jaarlijks zo’n 5500 produceert; van de amandelletters eindigt de teller op ongeveer 3500. Veel bedrijven in de regio kopen de staven en letters in bij de bakker, bedoeld voor hun werknemers.

Van Boven: ‘Vaak hoor je dan terug dat de goede korst een belangrijke afweging is geweest om de staven bij ons te kopen.’ Gemiddeld wordt zo’n 100 kilo per week van het roomboterbladerdeeg verwerkt. Richting Sinterklaas en Kerstmis loopt dat al gauw op tot 800 kilo per week.

Export naar Japan

Sales Manager Paul Huys van Van der Pol bevestigt dat het bladerdeeg inderdaad een stabiele kwaliteit heeft. ‘Veel bakkers kopen het omdat het zeer arbeidsintensief is om het zelf te produceren. En na inkoop kunnen ze het eindproduct toch nog een eigen signatuur mee geven’, aldus Huys, die het product ook exporteert naar meerdere landen in Europa en Azië, waaronder zelfs Japan, waar de hoogste kwaliteitsstandaarden gelden.

‘Ook daar is het, net als in Nederland, best lastig om geschoolde bakkers te krijgen. Het is dus een groot voordeel dat de tijdsbesparing aanzienlijk is.’ Huys voegt er aan toe dat op dit moment ook bladerdeegsheets gelanceerd worden. ‘Dat deeg is al uitgerold en daarmee komen we de bakker extra tegemoet.’ Bij de degen van de producent worden zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten gebruikt. Van der Pol biedt een diep assortiment met specifieke degen voor specifieke producten.

Dit artikel is gesponsord door Van der Pol.