Studenten Bakery Institute delen producten uit aan de zorg

Studenten Bakery Institute delen producten uit aan de zorg
De tassen bevatten een variatie aan broodproducten gemaakt door de studenten. Foto's: BI

Studenten van het Bakery Institute in Zaandam gaan de versgebakken broden uit hun praktijklessen deze week uitdelen aan zorgverleners en verzorgingshuizen in de regio. Doorgaans worden de producten verkocht aan klanten in de regio, maar door corona kan dat nu niet.

Bij het Bakery Institute in Zaandam worden carrièreswitchers in de leeftijd van 17 tot 63 jaar in negen weken tijd klaargestoomd tot brood- of banketbakker. De opleiding Boulangerie of Patisserie is een intensieve, praktijkgerichte en fulltime opleiding waarin allerlei vaktechnieken en vaardigheden worden aangeleerd, die nodig zijn voor het vak van boulanger of patissier.

Het programma bestaat voor een deel uit theorie, maar natuurlijk steken de kandidaten ook volop de handen uit de mouwen. Aan de werkbanken in de oude Verkadefabriek aan de Westzijde worden deze week allerhande producten gemaakt: van desem speltbroden tot croissants en van haverkadetten tot meergranen batards.

Productieweek om praktijk te benaderen

De carrièreswitchers volgen een 9-weekse opleiding tot broodbakker.

In iedere negenweekse opleiding zit een specifieke productieweek, waarin de studenten ervaren hoe het is om op te schalen en klantcontacten te hebben. De pop-up store bij de ingang van Bakery Institute gaat open en de schappen moeten worden gevuld met verse baksels. Klanten uit de buurt kunnen producten komen kopen en worden daarop geattendeerd via flyers in de bus en berichten op social media.

Covid-19 gooide roet in het eten voor de huidige studenten. Daarom bedacht Bakery Institute een andere manier om de lekkere producten een goede bestemming te geven. Gezondheid is op dit moment heel belangrijk en daar horen verantwoorde broden bij.

Zorg in het zonnetje

Vloerkadetten

Het opleidingsinstituut besloot dat zij samen met haar studenten zorgmedewerkers in het zonnetje wil zetten en een hart onder de riem wil steken. Deze week worden daarom pakketten met kraakverse lekkernijen afgeleverd bij onder andere het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend, verzorgingshuis Oostergouw Evean in Zaandam en revalidatiezorghotel Topaz Revital.

De studenten zijn het er unaniem over eens: de zorg verdient in deze lastige tijd een steuntje in de rug en heeft een smakelijke traktatie dik verdiend! Daar dragen de studenten op hun eigen bescheiden wijze graag een klein steentje aan bij door hun producten kosteloos te komen brengen en delen.

'In deze tijd is omzien naar elkaar belangrijker dan ooit', laat directeur Tamara Hoogerwaard weten. 'Bakery Institute wenst alle zorgmedewerkers in de regio eet smakelijk en vooral heel veel succes!'

De studenten pakken de tassen in voor de zorgmedewerkers.

Leger des Heils

Volgende week is het Leger des Heils aan de beurt, als de diplomering van de patissiers staat gepland. Dit levert zonder twijfel een walhalla aan koek, taart en gebakjes op.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.