nieuws

Bakery Institute fris en feestelijk van start op nieuwe locatie

Nieuws 1731

Bakery Institute fris en feestelijk van start op nieuwe locatie
Directeur Tamara Hoogerwaard vertelt hoe het BI ooit begon: met een plastic deegkrabber en lesmateriaal op een flipover. 'Kijk waar we vandaag staan.' Foto: BI

Het Bakery Institute gaat haar negende jaar in op een prachtige, fonkelnieuwe en tegelijkertijd authentieke bakkerijlocatie in de Chocoladefabriek in Zaandam. Groundflour. Transparant. Het ambacht spat ervanaf. Vandaag, donderdag 5 september is het feest voor founders, protegés, aanjagers, studenten en oud-studenten.

‘Brood is een populair product, ik zie te veel goede initiatieven om me zorgen te maken over de Nederlandse bakkerij’. Tamara Hoogerwaard, directeur van het Bakery Institute, staat aan de vooravond van de feestelijke opening van de nieuwe locatie van het opleidingsinstituut in Zaandam.

Fysiek zichtbaarder

Met de nieuwe vestiging op de benedenverdieping van de Chocoladefabriek van Verkade wordt het particulier opleidingsinstituut fysiek zichtbaarder. De organisatie gaat voort op de open en transparante weg die al was ingeslagen. Maar steviger, met een steeds gefundeerdere visie en jaren aan ervaring rijker.

‘Wij zijn geen eliteclubje zoals men vroeger wel eens dacht. We zijn er voor de hele branche, van carrièreswitchers, bakkers die hun bedrijf al honderd jaar in de familie hebben, voor thuisbakkers en garagebakkers. Over die laatste kun je van alles zeggen, maar ze maken goede producten en zorgen voor inkomsten de wij ook weer kunnen inzetten voor de branche als geheel’, zegt directeur Tamara Hoogerwaard. Dat is haar doel, de branche als geheel. Geld verdienen is prima, vindt zij, ‘maar we hebben niets aan geld op de bank, dat vloeit terug naar de opleidingen, daar is de sector bij gebaat.’

Eerste carrièreswitchers 8 jaar geleden begonnen

Het is precies 8 jaar geleden dat de eerste groep carrièreswitchers met een plastic deegkrabber aan de slag ging aan de Westzijde in Zaandam. Inmiddels is het de derde keer dat het Bakery Institute binnen de Verkadefabriek verhuist; deze keer werd die verhuizing ingegeven door de vastgoedeigenaar Patrick van Nek, die de Verkadefabriek als één mooi concept van wonen, werken en leven wil neerzetten.

Op de bovenste verdieping, waar het Bakery Institute tot voor kort zat, komen hotelappartementen voor mensen die langere tijd in Zaandam willen verblijven. Doordat Van Nek deze ruimte, die deels leegstond, op deze manier wil benutten, vroeg hij het Bakery Institute te verkassen naar beneden. Niet terug naar de locatie waar de bakkerij bij de oprichting zat – daar zit Verskade met diverse kleine, ambachtelijke winkels – maar er recht tegenover, naast de bibliotheek, met een school voor theater en dans aan de achterzijde.

Eigenaar wil iets moois neerzetten

Hoogerwaard: ‘We wilden wel verhuizen, maar ons contract liep nog acht jaar door, dus eigenlijk hadden we er geen reden voor, behalve dat we niet heel zichtbaar waren op de bovenste verdieping.’ Het gevolg was dat de eigenaar van het pand de verhuizing, maar ook de verbouwing heeft betaald. Dat heeft het nodige gekost, want de eigenaar wilde iets moois neerzetten. Het Bakery Institute heeft ongeveer een ton geïnvesteerd.

tekst loopt door onder de video

 

‘We kijken heel goed naar wat echt nodig is’, aldus Tamara. ‘De kussentjes op kantoor komen van de Leen Bakker, toen ze er in de aanbieding waren. Niets is hier overbodig, alles is hier met een reden’, zegt ze over de architectuur en inrichting van de nieuwe locatie. Wat is ontstaan is een prachtig, authentiek en tegelijkertijd modern en transparant les- en leerinstituut. Vanaf de straatzijde kijken de voorbijgangers bij de Boulangerie en Patisserie naar binnen om te zien hoe de brood- en banketbakkers in opleiding er smakelijke producten maken.

Boulangerie in werking tijdens opening

Donderdag 5 september is de Boulangerie ook volop in bedrijf, omdat een groep carrièreswitchers hun 9-weekse opleiding afronden; zij werken onder leiding van François Brandt en Hans Heiloo aan de showtafel voor hun eindpresentatie vrijdag. Het is meteen een mooie gelegenheid voor de gasten om te zien hoe de nieuwe bakkerij in de praktijk wordt ingezet.

Om 9.30 uur is de officiële opening. Tussen 10.15 en 13.30 uur vindt dan de Bakery Parade plaats. Met een historische tour door de Verkadefabriek onder leiding van architect Paul Carree; een workshop van Christian Weij, schrijver van het boek Verrot lekker, over fermenteren. Restaurantcriticus Petra Possel geeft een mini-college over hospitality: hoe doe je dat nou, gastvriendelijk zijn?

Guilty pleasure: roze koek

Patisseriedocent Gerard Blaauw leeft zich uit in zijn guilty pleasure: de Roze Koek. De buren van de het BI, Sport Medisch Centrum Zaanstad, geeft een heuse bootcamp: train je kadetjes en sjouw met bloemzakken. BI-gastvrouw Janet houdt een Jamsessie waarin ze demonstreert hoe ze zelf jams, chutneys en andere smeersels maakt. Buren Bente en Max leggen uit hoe hun gezonde afhaalmaaltijdenservice Oh My Guts een succes zijn geworden. En de slager op de hoek maakt stoofvlees met bier van Brouwerij Hoop, waarmee het BI een bierbroodje maakt.

Bakkers altijd welkom

De dag is vanwege de beperkte ruimte alleen voor genodigden, maar geïnteresseerde bakkers kunnen op elk moment dat ze willen bij het Bakery Institute naar binnen lopen om rond te kijken of te informeren naar een opleiding. Speciaal voor de 9-weekse cursus is er een oriëntatieochtend. Deze is net als de diverse kortlopende cursussen op de site van het Bakery Institute te vinden.

Foto's

Reageer op dit artikel