Ambassadeurs du Pain geven 1 augustus bijzondere demo: Respectus Panis

Ambassadeurs du Pain geven 1 augustus bijzondere demo: Respectus Panis
Dominique Planchot, voorzitter.

Het komt niet vaak voor dat de Nederlandse bakkerij wordt verblijd met een bezoek van de Ambassadeurs du Pain. Dinsdag 1 augustus komen de Franse Dominique Planchot en Pierre Nury naar Vlaardingen voor een bijzondere, gratis broodbereidingsdemo.

Respectus Panis

Pierre Nury
Pierre Nury

De MOF’s en tevens oprichters van de organisatie Ambassadeurs du Pain geven een demo met als thema Respectus Panis. Respect voor het deeg en voor het brood. De bakkers willen al enkele jaren terug naar de traditionele werk- en productiemethodes.

In het bereidingsproces passen zij bijna geen gist toe en nauwelijks kneding. ‘Ze maken heel puur brood, zonder enzymen ook. Dit is een heel speciale manier van deegbereiding, die in opkomst is’, vertelt nestor van het Boulangerie Team Hans Som.

Plek voor 30-40 mensen

De demo is gratis bij te wonen in de Food Innovation Acadamy in Vlaardingen. Opgeven moet wel even van tevoren, er is ruimte voor 30 tot 40 mensen.

Opgeven kan bij BT-lid Wietse Schiere via w.schiere@royalkoopmans.nl

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

Beeld: Shutterstock

Enzym asparaginase kan acrylamide verlagen, maar is niet klakkeloos...

Acrylamidevorming in bakproducten is een probleem. Te hoge gehaltes zijn ongezond. Wetgeving vereist daarom een zorgvuldige analyse van de mogelijkheden om acrylamidevorming tegen te gaan. Er zijn diverse methodes bekend. Een daarvan is gebruik van het enzym asparaginase, ook wel acrylamide-reducer genoemd. Het is een onderbelichte methode, die echter niet klakkeloos toepasbaar is.

Wereldbakker Wijnand bij de kookketel in zijn bedrijf in Laren. Foto's: Koos Groenewold

Update met recept - Meer rendement met voordeeg: zo pakt Wereldbakker...

Wereldbakker Wijnand Stegeman uit het Gelderse Laren bespaart flink op zijn grondstofkosten. Hij biedt een onderscheidend assortiment met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding en een zeer goed rendement. Hoe? Door gebruik te maken van voordeeg.

Renan Le Houerff, eigenaar van Mamie Gourmande. Foto: Fred Libochant Fotografie

Hoe Mamie Gourmande in één decennium de harten van Leiden veroverde

Voor veel Leidenaren is Mamie Gourmande een begrip, een geliefd bakkertje in het hart van de stad. In tijden waarbij elektra- en grondstofprijzen veel weerstand bieden, loopt het bij Mamie Gourmande nog altijd storm. Wat is het geheim achter het succes van de boulangerie?

Landbouwminister staat bestrijdingsmiddelen suzuki-fruitvlieg nog één keer toe

Landbouwminister staat bestrijdingsmiddelen suzuki-fruitvlieg nog één...

Landbouwminister Piet Adema heeft besloten nog één keer de bestrijdingsmiddelen Tracer en Exirel toe te staan in de fruitteelt. Daarmee is voor dit seizoen de teelt van rood zachtfruit gered van de verwoestende suzuki-fruitvlieg.