De bapamango-tartelette, wisselgebak met een bijzondere naam

De bapamango-tartelette, wisselgebak met een bijzondere naam
De ba-pa-mango-tartelette.

Het Boulangerie Team (BT) ontwikkelde begin dit jaar diverse recepten voor deelname aan de International Bakery Cup in Italië. Ditmaal de bapamango-tartelette. Waarom heet die eigenlijk zo?

Wisselgebak

Wedstrijddeelnemer Giel Vermeulen (werkzaam bij Bakkertje Deeg in Heusden en Weber Cooling), legt het uit.

‘In het bedrijf van mijn ouders waar ik werk, konden we niet kiezen welke smaak ons nieuwe wisselgebak zou krijgen. Dus hebben we de smaken die iedereen het lekkerst vond gecombineerd: banaan, mango en passievrucht. Deze combinatie was zo lekker, dat ik deze smaken wel móest gebruiken voor de wedstrijd. En zo is de ba-pa-mango-tartelette ontstaan.’

Ingrediënten

Deeg
Spijs 300 gram
Boter 300 gram
Zout 6 gram
Suiker 150 gram
Dooier 110 gram
Bloem 750 gram

Frangipane
Spijs 1015 gram
Boter 505 gram
Ei 240 gram
Totaal 1755 gram

Crémeux
Banaanpuree 170 gram
Mangopuree 170 gram
Passiepuree 170 gram
Suiker 500 gram
Heel ei 500 gram
Gelatine poeder 8 gram
Water 40 gram
Boter 500 gram

Spiegel
Mangopuree 300 gram
Passiepuree 200 gram
Glucose 75 gram
Water 250 gram
Suiker 50 gram
Pectine nh 50 gram

Werkwijze

  • Maakt 10 stuks tartelletes van 150-200 gram
  • Zet het deeg van alle grondstoffen
  • Rol uit op 2 mm en snijd banen: 38x4 cm voor grote/30x4 cm voor kleine tartelettes
  • Binnenplak: 19 x 19 cm voor groot/7,5 x 7,5 cm voor klein
  • Voorbakken met frangipane: 180 ⁰C kap, 170 ⁰C vloer, gedurende 15/17 minuten
  • Vul met crémeux en bak na: 200 ⁰C kap, 180 ⁰C vloer, ± 5 minuten
  • Afwerken.
Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.