Tweede Kamer wil prijsstunten met vers voedsel stoppen

Tweede Kamer wil prijsstunten met vers voedsel stoppen
Foto: ANP

In België, Frankrijk en Zwitserland zijn stuntaanbiedingen met voeding bij wet al verboden. De Tweede Kamer wil dit ook in Nederland doorvoeren.

Supermarkten moeten stoppen met het stunten met de prijs van vers voedsel. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet ervoor gaat zorgen dat er een einde komt aan het sterk verlagen van de prijzen van fruit, groente, zuivel en vlees. Brood wordt niet in het rijtje genoemd, maar zou daarin niet misstaan.

De Tweede Kamer vindt dat boeren door de stuntaanbiedingen te weinig geld krijgen voor hun producten, meldt de NOS. De supermarkten mogen nog wel levensmiddelen afprijzen die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten.

Korting

In landen als Frankrijk, België wordt het prijsstunten met vers voedsel al aangepakt. En in Nederland mag er sinds de zomer van 2021 niet meer dan 25 procent korting worden gegeven op alcoholische dranken.

Partijen als de ChristenUnie, het CDA, de PvdA, Volt en BBB hebben het kabinet nu gevraagd om ook het stunten met agrarische basisproducten tegen te gaan. Het kabinet moet dit verzoek nu uitwerken.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.