Raamsticker stimuleert consument verpakkingen te hergebruiken

Raamsticker stimuleert consument verpakkingen te hergebruiken
Foto: Sandra Uittenbogaart

'Neem gerust je eigen verpakking mee', is de slogan die consumenten kunnen lezen op de raamsticker van Stichting Nederland Schoon, Milieu Centraal en Zero Waste Nederland.

Stichting Nederland Schoon, Milieu Centraal en Zero Waste Nederland introduceren de raamsticker om consumenten te stimuleren hun eigen verpakkingen mee te nemen. Op die manier moet (zwerf)afval worden tegengegaan.

Het initiatief is opgesteld vanwege de nieuwe wet en regelgeving die gelden voor plastic verpakkingen, die sinds 1 juli 2023 van kracht is. Het doel van de raamsticker is dat consumenten verpakkingen recyclen door eerder gebruikte verpakkingen vanuit huis mee te nemen.

‘Verlaag de drempel bij consumenten’

De sticker is in het groot al te bewonderen op het raam van KEEK, een biologische bakkerij in Utrecht met een visie op duurzaamheid. In vervolg hierop roepen de organisaties alle ondernemers op om de raamsticker op hun etalage(s) te plakken. Hiermee hopen zij de drempel bij consumenten te verlagen om hun eigen, herbruikbare verpakkingen mee te nemen.

Bakkerij KEEK geeft aan dat klanten steeds vaker hun eigen verpakking meenemen sinds de raamsticker in de etalage zichtbaar is.

Raamsticker schept duidelijkheid

De sticker is ontworpen als uitnodiging aan de klanten, zonder dat er een keurmerk of verplichting aan vast zit voor de verkoper. Volgens Ika van de Pas, directeur bij Milieu Centraal, helpt de raamsticker consumenten omdat die in één oogopslag kunnen zien waar herbruikbare verpakkingen welkom zijn.

De organisaties benadrukken het belang van duidelijke communicatie richting de consument. 'Veel mensen willen wel duurzamer leven, maar weten niet altijd hoe. Door deze raamsticker kunnen verkopers gemakkelijk aan de consument laten weten dat zij hun eigen beker, bakje of verpakking mogen meenemen. Plak de raamsticker op uw zaak en toon uw betrokkenheid bij dit initiatief.'

Ondernemers kunnen de sticker bestellen via de online webshop van voornoemde organisaties.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT/Bakkerswereld

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en Bakkerswereld.