Van Eijndhoven reageert bij Radio1 op energieprijzen: 'Ik bak een dag minder'

Van Eijndhoven reageert bij Radio1 op energieprijzen: 'Ik bak een dag minder'
De energiekosten rijzen de pan uit (archieffoto)

Bakker Jos van Eijndhoven uit Liempde is één dag minder brood gaan bakken in zijn bedrijf. 'Daarmee bespaar ik 8 uur stoken', vertelde de bakker woensdag 6 april op Radio1. De radiomakers bespraken in de uitzending de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de gasprijzen en in hoeverre de overheid die kosten zou moeten compenseren.

Diverse ondernemers en beleidsmakers uit de glastuinbouw en de bankensector kwamen aan het woord in de uitzending van Radio1. Ook Van Eijndhoven deed zijn zegje (minuut 12.06 tot 15.46).

Op de reactie van de presentator dat één dag minder bakken ook ‘broodjes scheelt’, reageert Van Eijndhoven nuchter. ‘Ik denk dat we met z’n allen inventief moeten zijn. Men vraagt, wij draaien, die luxe is voor een groot deel weg door deze situatie.’ Het is een situatie waaraan iedereen zal moeten wennen, zegt hij.

Tot nu toe heeft de bakker in Liempde zijn broodprijzen niet hoeven verhogen, maar hij bereidt zich alvast voor. ‘Ik heb dat niet hoeven doen, want ik heb een fatsoenlijk energiecontract, maar dat gaat straks wel gebeuren als het contract afloopt. Dat loopt nog tot eind 2023, die prijs fluctueert dus nu niet.’ Dat geldt ook voor zijn graancontract.

Het gegeven dat corona in elk geval voor een aantal bakkerijen in Nederland voor een steviger band met de consument heeft gezorgd, beaamt Van Eijndhoven. ‘De horeca was dicht, maar mensen wilden zichzelf toch verwennen met luxe dingen. De worstenbroodjes waren niet aan te slepen, krentenbollen net zo. Mensen wilden er toch op uit, de paden op, en wat lekkers mee voor onderweg. Dat scheelde toch voor ons.’

Steun om gasprijzen?

De kernvraag in de uitzending was of de overheid na de corona-maatregelen opnieuw steun moet verlenen aan bedrijven die het moeilijk hebben door de hoge gas- en grondstofprijzen. Het kabinet staat voorlopig op het standpunt die steun niet te verlenen.

Met behulp van de steunmaatregelen zijn bedrijven overeind gehouden, maar dat gaf ook vervelende, valse concurrentie”

Van Eijndhoven: ‘Als het water je al aan de lippen staat en dit komt er nu overheen, dan word je wel even ondergeduwd. Steun zal 100 procent maatwerk moeten worden. Er zijn legio bedrijven die voor corona al op omvallen stonden. Met behulp van de steunmaatregelen zijn ze overeind gehouden, maar dat gaf wel vervelende valse concurrentie. Met de klap van deze energiecrisis krijgen die weer een flinke por. Die gaan echt omvallen, die kun je niet eindeloos blijven helpen, dan houd je verenigingen over, dat moet je niet willen.’

De bakker legt uit dat er gezonde bedrijfsvoering uiteindelijk het uitgangspunt moet zijn. ‘Daar kijkt de bank ook naar. Die zegt: laat de resultaten van de afgelopen drie jaar maar zien en dan geven ze me geld. Als de overheid steun gaat geven, moet ook zij zo kijken. En dat is maatwerk.’

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

Ferlyan Palimbong van Podomoro in Spakenburg wint de tiende editie van het NK Lekkerste Burger. Foto: MH

Kort nieuws: Ferlyan Palimbong pakt vierde keer goud op Horecava,...

In dit overzicht vind je korte nieuwsberichten uit de bakkerij- en voedingsbranche. Ze worden hier gebundeld en steeds aangevuld met nieuwe berichten. Onder meer: Ferlyan Palimbong heeft de tiende editie van het NK Lekkerste Burger op de Horecava gewonnen. Het is de vierde keer dat hij goud pakt tijdens het NK De Lekkerste; Stan Heerschap neemt twee AH-winkels over en breidt zo afzetgebied voor zijn eigen bakkerij uit.

Joep is een fervent bestrijder van voedselverspilling.

Nieuwe app biedt bakker eerlijke vergoeding voor overgebleven product

Joep Gommans is geestdriftig bestrijder van voedselverspilling. Om die tegen te gaan en om ervoor te zorgen dat ambachtelijke bakkers een aanzienlijk hogere vergoeding krijgen voor restproducten, lanceert hij het platform Vers voor Vandaag. 'De macht terug bij het ambacht', zegt Gommans als hij uitlegt hoe het systeem werkt.

Opnames voor de uitzending in de bakkerij van Edwin Klaasen, waar bakproeven zijn gedaan. Foto: fb

Opinie - Enzymen eng? Keuringsdienst van Waarde framet bakkers als...

De Keuringsdienst van Waarde zette in de uitzending van 6 januari enzymen in brood centraal. Het programma kan consumenten het idee geven dat enzymen iets engs en onnatuurlijks zijn. Het is niet de eerste keer dat de bakkerijsector hierdoor in een minder goed daglicht komt te staan. De uitzending kan vragen oproepen, onder meer bij consumenten.

Ivo van Dijkhuizen

'Bakkers staan met lege handen'

Van de week ben ik er weer eens goed voor gaan zitten: dé Keuringsdienst van irritatie. De uitzending viel zelfs nog wat rauwer op mijn dak dan vooraf gedacht.