Food100 zoekt de invloedrijkste voedselveranderaars van 2022

Food100 zoekt de invloedrijkste  voedselveranderaars van 2022
De inschrijving voor Food100 2022 is geopend. Beeld; Fenna van Surksum (SFYN Nederland)

Gamechangers in agrifood, voedselveranderaars. Hoe je ze ook noemen wilt, de organisatie van de Food100 zoekt opnieuw naar de invloedrijksten op dit gebied. Wie zichzelf voor deze top100 wil inschrijven of iemand kent die in de top thuishoort, kan zich tot 1 juni 2022 aanmelden.

De Food100 biedt een podium voor mensen die zich inzetten voor beter en eerlijker voedsel voor iedereen. Dat kan ook in het klein. Zonder hen geen verandering.

Die verandering is volgens de organisatie van Food100 hard nodig in het huidige geopolitieke klimaat, maar ook daarvoor al met vraagstukken op het gebied van klimaatverandering, voedselverdeling, voedingswaarde.

Aanmelden kan via Food100.nl

Structurele verandering noodzakelijk

De schokken die onze wereld treffen, zijn verbonden met ons voedselsysteem, aldus de initiatiefnemers. 'Verdiepte covid-19 de discussie over zoönosen, gezonde voeding en leefstijl, de geopolitieke schokken van 2022 roepen klassieke vragen op over voedselzekerheid. Is er genoeg? En is het voedsel nog betaalbaar? De ecologische schok van klimaatverandering toont intussen steeds nadrukkelijker de noodzaak aan om aan een voedselsysteem te bouwen zonder negatieve impact op planeet, mens en dier.'

De inschrijving voor de Food100 van voedselveranderaars staat open tot 1 juni 2022.
De inschrijving voor de Food100 van voedselveranderaars staat open tot 1 juni 2022.

Samen maak je meer impact

In een turbulente fase is innovatie, kennisdeling en verbinding belangrijker dan ooit. Niet polarisatie brengt de mens verder, maar een voortdurende dialoog tussen alle spelers in de voedselketen. Daarom is een initiatief als Food100 belangrijk, aldus de initiatiefnemers. 'Een beter voedselsysteem wordt pas een feit als er genoeg mensen van overtuigd zijn dat een betere toekomst voor ons voedsel mogelijk is.'

Is er genoeg? En is het voedsel nog betaalbaar? ”

Met de Food100 willen initiatiefnemers Slow Food Youth Network, AgriFood Capital, Food Hub en Food Inspiration iedereen die zich binnen Nederland actief inzet voor beter eten en drinken een podium bieden: de waardering voor wie ze zijn, waar ze voor staan en vooral voor wat ze doen.

Jong en oud: 2x50

Ook dit jaar is er weer plaats in de lijst voor 50 aanstormende talenten van onder de 35 jaar en 50 gevestigde voedsel-veranderaars van boven de 35 jaar. Door generaties te verbinden creëert de Food100 een lijst van mensen die met elkaar voor nog meer impact kunnen zorgen en een voorbeeld kunnen zijn.

Waarom meedoen?

Waarom voedselveranderaars mee zouden willen doen en een plek op de lijst willen veroveren? De organisatie draagt in ieder geval deze redenen aan:

✓ toegang tot een netwerk van meer dan 300 impactmakers in voedsel

✓ mogelijkheid om met een extra benoeming Foodheld van 2022 te worden

✓ een exclusieve plek aan de Food Inspiration Trendtable tijdens het jaarlijkse Food100-event

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

Plannen maken voor 2025: begin op tijd en kijk naar de kosten

Plannen maken voor 2025: begin op tijd en kijk naar de kosten

Er komt de laatste jaren veel op ondernemers af in Nederland. Ook de ambachtelijke bakkers ontkomen hier niet aan. Na de coronapandemie ziet de markt zich nu geconfronteerd met aanzienlijk stijgende loonkosten en explosief toenemende grondstofprijzen voor diverse producten. Hoe anticipeer je op veranderende marktomstandigheden?

Frank Janssen houdt een vurig betoog over de richting die de bakkerij als geheel op zou moeten. Foto: AMR

In 2040 ziet de bakkerijsector er heel anders uit - analyse

De bakkerijsector verandert, verschuivingen komen snel dichterbij. Consumenten veranderen qua eet- en leefgedrag met eisen over gezondheid en klimaat. Op het immense arbeidsvraagstuk lijkt niemand (nog) een passend antwoord te hebben; met alleen robotisering en AI zijn we er niet. Ook is er disbalans tussen mkb en grootbedrijf, waar vinden zij elkaar nog en hoe versterken ze de bakkerijsector als totaal?

Michiel Vos van De Pindakaaswinkel deelt zijn ervaringen 12 november met jonge bakkers. Foto: NBOV

Op de kalender: Bakkersvakwedstrijden, Jonge Bakkers Middag,...

In dit overzicht vind je diverse activiteiten die in de agenda van 2024-2025 kunnen. Het overzicht wordt geregeld bijgewerkt. Laatst toegevoegd: inschrijving Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2025, Jonge Bakkers Middag, HAS-workshop plantaardige eiwitten, Fi Europe, Bakkersvak 2025.

Marije Berghuis verruilde tv-wereld voor bakcursussen: inmiddels 8.500 cursisten

Marije Berghuis verruilde tv-wereld voor bakcursussen: inmiddels...

De Broodbakschool, opgericht door Marije Hanna Berghuis, is op missie. Wat begon als een persoonlijke interesse tijdens een sabbatical, is inmiddels uitgegroeid tot een actieve online community met meer dan 8.500 cursisten en 18.500 actieve volgers.