Datum aanvragen definitieve berekening NOW nadert - risico op terugbetaling

Datum aanvragen definitieve berekening NOW nadert - risico op terugbetaling

Ruim een derde van de werkgevers weet niet dat zij zélf de definitieve berekening van hun NOW-tegemoetkoming moeten aanvragen. Tot nu toe heeft pas 38% van de werkgevers in de voedingsindustrie de definitieve berekening aangevraagd.

Dat blijkt uit onderzoek van UWV. Het UWV raadt ondernemers aan hierop alert op te zijn, want de deadline voor het definitief vaststellen van de hulp in de eerste aanvraagperiode NOW nadert. Als werkgevers de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot.

Ontvangen steun mogelijk terugbetalen

Uit het onderzoek van UWV blijkt dat 1.020 van de 1.645 werkgevers in de voedingsindustrie hun definitieve berekening nog moet aanvragen. Voor de noodsteun die werkgevers hebben ontvangen in de eerste steunperiode, kunnen werkgevers nog tot en met 31 oktober 2021 een definitieve berekening aanvragen. Janet Helder, bestuurslid bij UWV: ‘Er is nog tijd. Maar werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening lopen het risico dat ze straks in de problemen komen. Geen definitieve berekening betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en je dus je hele voorschot moet terugbetalen. Dat willen we voorkomen. Dat we nu op slechts 38% zitten, is dus zorgwekkend.’

Drukte bij accountants

Werkgevers die een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, hebben een aanvullend probleem. Helder: ‘Het is ontzettend druk bij boekhouders en accountants momenteel. Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen en dat ze nu aan de slag moeten.’

37% niet op de hoogte

Van de werkgevers die nog geen aanvraag hebben ingediend, geeft 44% aan nog bezig te zijn met het verzamelen van documenten of te wachten op de derden- of accountantsverklaring. Zo’n 15% zegt bewust te wachten. Maar 37% van de werkgevers onderneemt geen actie, omdat ze niet voldoende op de hoogte zijn dat ze zélf de definitieve berekening moeten aanvragen.

Hulp voor werkgevers

Werkgevers kunnen hun definitieve berekening aanvragen sinds 7 oktober 2020 en de aanvraag moet ingediend zijn voor 31 oktober 2021. De definitieve berekening is nodig om te bepalen op welke definitieve tegemoetkoming werkgever recht heeft. Daarvoor wordt gekeken naar de daadwerkelijke loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies.

Informatiepagina UWV

Wat een werkgever moet doen om een definitieve berekening aan te vragen heeft UWV op deze informatiepagina uiteengezet. Aan de hand van onder meer uitlegvideo’s, stappenplannen en simulatietools helpt UWV werkgevers op weg. Daarnaast is het mogelijk om te bellen naar UWV Telefoon NOW via 088 - 898 20 04. Het aanvragen van een definitieve berekening kan hier.

De data uit dit bericht zijn gebaseerd op een onderzoek van UWV onder meer dan 5.400 respondenten die NOW in de eerste periode hebben aangevraagd.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.