Cargill neemt Leman Decoration Group over en breidt aanbod uit  

Cargill neemt Leman Decoration Group over en breidt aanbod uit  
Met dit gedecoreerde taartje wordt de overname bekendgemaakt. Foto: Cargill/Leman

Cargill heeft Leman Decoration Group overgenomen. Deze toonaangevende producent levert taartdecoraties voor de hele bakkerijsector, van de ambachtelijke bakker, de klein-industriële tot de thuisbak-markt.

De overname van Leman Decoration Group zorgt voor een aanzienlijke uitbreiding van het aanbod van decoraties door Cargill. Hiermee wil het bedrijf de cacao- en chocolade-afnemers in Europa en ook elders in de wereld beter bedienen. Klanten kunnen hun voordeel doen met snel op de markt gebrachte hedendaagse producten, dankzij een complementaire decoratietechnologie, grotere productiecapaciteit en een uitgebreid productportfolio, laat Cargill weten.

‘Door Leman Decoration Group aan de Cargill-familie toe te voegen, kunnen wij onze gourmet en industriële klanten bij elke stap in hun traject ondersteunen – van concept tot afgewerkt product,’ vertelt Inge Demeyere, algemeen directeur van Cargill Chocolate Europe.

Gourmet-handel wordt one-stop-shop

‘Onze Gourmet-business wordt een echte one-stop-shop voor alle behoeften op het gebied van chocolade, toevoegingen, decoraties, couverturechocolade en nu ook een uitgebreid assortiment van speciale decoraties. Dit alles wordt ondersteund door een uniek platform voor een goede dienstverlening aan de klant, inclusief uitgebreide R&D- en printmogelijkheden, en de gecombineerde expertise en hulpmiddelen van twee organisaties van wereldklasse’, vertelt Demeyere.

Uitbreiding met creatief productassorti

De Leman Decoration Group staat bekend om zijn uitgebreide en creatieve productassortiment. Het portfolio bevat cakedecoraties, chocoladeprints, op suiker gebaseerde decoraties en hosties. Het familiebedrijf heeft klanten in 55 landen dankzij een sterke productinnovatie, gecombineerd met een verticaal geïntegreerde, end-to-end toeleveringsketen die een uniek platform biedt voor een ongeëvenaarde dienstverlening aan de klant.

Deze aanpak sluit aan bij het doel van Cargill om gourmetoplossingen aan te bieden, met controle over het hele proces, van boon tot decoratie. ‘De ruime expertise van Cargill inzake chocoladeproductie en de gevestigde wereldwijde bevoorrading van cacao en chocolade zijn een perfecte aanvulling op ons langdurig engagement voor onze gourmetklanten,’ zegt Didier Leman, eigenaar van Leman Decoration Group.

‘Als onderdeel van Cargill kunnen we voortbouwen op onze erfenis van bijna 6 decennia in de decoratiesector en de collectieve kracht van onze complementaire activiteiten benutten om beter te voldoen aan alle behoeften van onze klanten, vandaag en in de komende jaren.’

Drie ultramoderne productielocaties

Als onderdeel van de transactie worden alle faciliteiten van de Leman Decoration Group deel van de Cargill-familie. Het gaat hier om de drie ultramoderne productielocaties in België, Mauritius en Thailand. De bijna 450 werknemers zullen rapporteren aan de speciale Global Gourmet and Distribution-organisatie. De samensmelting van de twee organisaties heeft ook betrekking op de in Moeskroen (België) gevestigde innovatiecentra.

House of Chocolate open in 2022

De opening van het ‘House of Chocolate’ van Cargill, een complex met de allernieuwste faciliteiten voor de ervaring van chocolade, een proeffabriek en een zintuiglijk laboratorium, is gepland voor begin 2022, op 1,5 km van de toonaangevende R&D-hub van de Leman Decoration Group. Samen zullen deze centra volgens Cargill een ongeëvenaard platform bieden voor klantdemonstraties, partnerschappen en innovaties.

De overname van Leman Decoration Group past in een reeks stappen om de aanwezigheid en de productlijn van Cargill in het gourmet segment uit te breiden.

Overnames door Cargill

In 2019 nam Cargill Smet over, een toonaangevende in België gevestigde leverancier van snoep- en chocoladedecoraties. In januari 2021 breidde het bedrijf de gourmet productiefaciliteit in Kalmthout (België) uit. In maart van dit jaar voegde Cargill ook Signature Origins toe aan de Veliche™-lijn van couverturechocolade. Andere opmerkelijke investeringen van Cargill in het gourmet segment zijn de overnames van de wereldwijde chocoladeactiviteiten van Archer Daniels Midland Co. in 2015. Vandaag is Cargill het tweede grootste chocoladebedrijf ter wereld. Het bedrijf staat ten dienste van de gourmet markt met de merken Veliche Gourmet™, Smet, Vanova® en nu ook Leman Decorations.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.