nieuws

Cargill investeert in minder zoete chocolade

Nieuws

Cargill heeft 5 miljoen dollar geïnvesteerd in de productiehal in Moeskroen om chocolade te kunnen maken met een verlaagd suikergehalte. Het bedrijf haakt hiermee in op de algemene trend van minder suiker in voedingsmiddelen.

Cargill investeert in minder zoete chocolade
De fabriek van Cargill in het Belgische Moeskroen. Foto: VMT

Cargill koos voor de reductie na onderzoek gedaan naar consumententrends: waar moet chocolade aan beantwoorden? Het bedrijf identificeerde daarbij vier macrotrends:

  • Gezond voor mij
  • Bewuste consumptie
  • Ervaar het
  • Versimpel mijn leven

Consumenten benaderen gezondheid meer holistisch. Ze proberen een balans te vinden op alle onderdelen van hun leven. Ze hebben meer toegang tot informatie waarmee ze voor zichzelf beslissen wat gezond is.

Duurzame consumptie betekent dat wat mensen eten een reflectie moet zijn van wie ze zijn en waar ze waarde aan hechten. Ervaar het betekent dat voedingsmiddelen meer moeten geven dan alleen smaak. Ze moeten alle zintuigen aanspreken. Versimpel mijn leven is de trend van gemak en tijdsbesparing.

Inge Demeyere, managing director van Cargill Chocolate, vertelt dat Azië een flinke groeimarkt is. ‘China en Japan vragen om kwaliteitschocolade met een Belgian Chocolate claim. In Europa is de trend vooral richting natuurlijk, biologisch en gezondheid.’

Minder suiker

Uit het onderzoek blijkt ook dat suiker het ingrediënt is dat consumenten het vaakst vermijden.  Bovendien zijn ze bereid meer te betalen voor chocolade zonder suiker of met een verlaagd suikergehalte. Volgens marktgegevens uit Europa, Midden-Oosten en Afrika groeit de markt voor zoetwaren met een verlaagd suikergehalte meer dan dubbel zo snel (9%) als de algemene chocolade zoetwarenmarkt (4%).

‘De vraag naar suikergereduceerde chocolade komt zeker vanuit de retail, maar ook steeds meer vanuit de industrie en van chocolatiers’, vertelt Demeyere.

Uitbreiding productielocatie Moeskroen

Reden voor het bedrijf om de productie in Moeskroen uit te breiden. De investering van 5 miljoen dollar omvat een uitgebreid assortiment suikervervangers en de bijbehorende doseersystemen. Op die manier kan Cargill het suikergehalte van de chocolade geleidelijk verlagen tot 30% of meer.

De geïnstalleerde systemen zijn flexibel en geautomatiseerd. Voor melkchocolade en voor pure chocolade zijn er aparte doseersystemen. Het bedrijf zorgt ook voor een volledige scheiding tussen zuivel- en niet-zuivelgrondstoffen zodat klanten de claim zuivelvrij kunnen gebruiken. De nieuwe installaties zullen maart 2020 operationeel zijn.

Introductie tijdens Beko Najaarsdagen

De verlaging van het suikergehalte in chocolade is door Cargill in Nederland eind mei bekendgemaakt; in september stond leverancier Veliche samen met Dekom voor het eerst met deze nieuwe soorten in Nederland, op de Beko Najaarsdagen. Opvallend is dat de puurste variant met 72% cacao geen bittertint kent, wat mogelijk is doordat de chocolade een wat hoger vetgehalte heeft.

 

Reageer op dit artikel