Foto: ANP

Graan op het menu: brood als vleesvervanger biedt kansen

De bakker als graanbarista blijft essentieel in de een tijd waarin duurzaamheid, klimaat, mens- en diergezondheid vraagstukken zijn. Vanuit hun deskundige rol kunnen bakkers hier hun voordeel mee doen. Bijvoorbeeld door in te haken op actuele onderwerpen.

Leo van Etten: ‘Steeds vaker kiest de jeugd voor vegetarische producten en daar kunnen we niet voor weglopen.’ Foto’s: Ton Kastermans

Mind Your Meat levert gehakt aan vegan-tak Bakkertje Deeg

Bakkertje Deeg is de eerste bakkersklant voor Mind Your Meat. Het Naardense bedrijf dat vleesvervangers produceert, levert vegan gehakt voor worstenbroodjes en saucijzenbroodjes aan de Heusdense bakker Lucas Vermeulen.

IFFA toont: vleesvervangers steeds interessanter voor groot publiek, ook in snacks

IFFA toont: vleesvervangers steeds interessanter voor groot publiek, ook in snacks

Plantaardige eiwitten en vleesvervangers zijn niet meer zijn weg te denken. Drie jaar na de vorige editie van de vleesbeurs IFFA is dat op de beursvloer in Frankfurt duidelijk merkbaar. Gerechten met plantaardige eiwitten worden gangbaarder. Ook voor de bakkerij is dit een belangrijke ontwikkeling. Enerzijds zet die graan als plantaardige vervanger op de kaart, anderzijds zijn vleesvervangers in hartige snacks een hot topic.

Nederlanders zijn zich inmiddels bewust van de impact die vlees heeft op het milieu, maar de impact van zuivel is minder bekend.
Foto: Shutterstock

Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel biedt bakker kansen

Het is deze week Nationale Week Zonder Vlees. De week is uitgebreid met Zuivel, omdat ook Zuivel afkomstig is van dieren. Wat kan de bakkerij daarmee?

Foto: Archief Bakkerswereld

ProVeg: kwart van de Nederlanders hoopt op toekomst zonder vlees

Nederlanders zijn in hun ideeën over de veehouderij veel radicaler dan zij laten zien in hun huidige gedrag, gezien de hoge vleesconsumptie. Niettemin droomt ruim een kwart van een toekomst waarin geen dieren meer voor voedsel worden gebruikt. Dit kan doorwerken in het aanbod van snacks in de bakkerijsector.

Happy gut - het gezond houden van het lichaam met goede voeding is de insteek van de Free From Food Expo.
Foto's: Anne Mieke Ravenshorst

Free From: beurs met potentie voor behoud leefklimaat, smaak en voedingswaarde

De Free From Food Expo over verduurzaming, vega(n), gluten- en nog veel meer vrij-van-producten die consumenten (uiteindelijk) op hun bordje willen zien, is een beurs met potentie te noemen. Standhouders willen in 2022 beslist weer een plekje op deze internationale vloer in de RAI. Wat toonde de beurs in Amsterdam eind november 2021?

Jutta Schock, hoofd marketing bij GMI

GoodMills Innovation gaat de Nederlandse markt op: 'De enige weg is een duurzame'

Aan een zijtak van de rivier de Elbe in Hamburg, direct naast de grote molen, ligt het kantoor en ontwikkelcentrum van GoodMills Innovation (GMI). Hoewel de bedrijfsnaam veel overeenkomst vertoont met het moederbedrijf GoodMills Group, is GMI een zelfstandige dochteronderneming met een eigen portfolio en missie. Duurzaam en plantaardig zijn de uitgangspunten. Niet omdat dit de trend van nu is, maar omdat deze waardes altijd het vertrekpunt zijn geweest.