artikel

‘Geen concessies doen op het gebied van slagroomkwaliteit’

De bakkerij 638

Johan Koolhaas, van Koolhaas Banket & IJs in Amstelveen, omschrijft zichzelf als een echte slagroomfanaat. Volgens hem heeft een goede slagroom niet alleen een uitstekende smaak, maar ook een hoge opslag, maximale stand, stevigheid en een mooie frisse kleur. ‘Ik wil geen concessies doen op het gebied van kwaliteit, we maken de beste producten waar onze klanten voor terugkomen.’

‘Geen concessies doen op het gebied van slagroomkwaliteit’

Koolhaas Banket & IJs is al meer dan zestig jaar in Amstelveen gevestigd. Het is een echt familiebedrijf, dat is overgedragen van vader op zoon. Inmiddels zijn Johan en zijn vrouw Monique meer dan twintig jaar eigenaar van het bedrijf. De laatste vijf jaar zijn zij naast brood en banket, in de zomermaanden ook ijs gaan verkopen. Een aanvulling die het echtpaar uitstekend bevalt.

De banketbakkerij heeft door de verkoop van de uitstekende kwaliteit ijs en gebak een grote naamsbekendheid opgebouwd in de regio. Hardlopers in het assortiment zijn vooral de moorkoppen en tompoucen. ‘We maken deze producten nog echt op conventionele wijze, legt de vakman uit. ‘Voor de moorkoppen koken wij op de ouderwetse manier het beslag. Daarna halen we de soes door de Callebaut chocolade en in combinatie met de heerlijke slagroom ontstaat een uitstekend product waar klanten voor terugkopen.’

Mercedes onder de slagroomproducten

Volgens Koolhaas heeft hij de goede kwaliteit van zijn banket mede te danken aan Debic Prima Blanca Max. ‘Dit is echt de Mercedes onder de slagroomproducten. Zolang als ik me kan herinneren heb ik al met Debic gewerkt en ben erg tevreden over de kwaliteit.’ Een goede opslag en stand is ontzettend belangrijk, weet de banketbakker. ‘We draaien onze slagroom nog steeds op de ouderwetse manier door middel van een slagroomblazer. Toen we eens een andere slagroom probeerden, bleek deze lang niet zo’n goede stand te hebben. Een dag later was een duidelijke terugloop te zien, of kwamen er wat korstjes op de room. We moesten de slagroom eraf halen en opnieuw aanbrengen. Dat was een heel werk en kwam het eindresultaat natuurlijk niet ten goede.’ Met Debic heeft hij dat probleem niet. ‘Ook de volgende dag zien onze producten er nog perfect uit. De Max is echt ontzettend goed, zowel qua smaak, opslag, stevigheid en kleur. Nu hoeven we op het gebied van slagroom helemaal geen concessies meer te doen!’

Opspuiten van rozetjes

Koolhaas gebruikt het voor alle slagroomproducten en voor het opspuiten van bijvoorbeeld rozetjes op appeltaart en ijs. ‘Op verzoek kunnen onze medewerksters slagroomrozetjes op het ijs spuiten. Vroeger gebruikten we hiervoor een machine, maar nu hebben we een spuitzak met Debic Prima Blanca Max klaar liggen. Het opspuiten voor het oog van de klant, zorgt voor extra beleving en dat wordt erg gewaardeerd.’

Koolhaas kan de slagroom van harte aanbevelen. ‘De slagroom is prima te verwerken, zelfs op extreem warme zomerdagen.’ Wel adviseert hij vakgenoten om goed op te letten bij het opslaan met de blazer. ‘Daar moet je echt even bij blijven. Ga niet te ver, want dan wordt de slagroom wat ruller en minder strak. Zorg ervoor dat de room precies stijf genoeg is. Dan kun je er de hele dag mee blijven spuiten en zelfs de volgende dag is de slagroom nog perfect te gebruiken.’

Dit artikel is gesponsord door Debic

Lees ook van Debic: Recept voor Saint Honoré taart

Reageer op dit artikel