Steunpakket bijna rond, kabinet wil mogelijk helft stijging energiekosten vergoeden, is het voldoende?

Steunpakket bijna rond, kabinet wil mogelijk helft stijging energiekosten vergoeden, is het voldoende?
Foto: ANP

Het kabinet wil de helft van de energiekosten van kleine en middelgrote bedrijven op zich nemen. Waarschijnlijk gaat het om bedrijven die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. Bakkers betwijfelen sterk of dit afdoende is, het wachten is op de volledige uitwerking van de regeling.

Voor de regeling moet de komende tijd €2,5 tot 3 miljard worden uitgetrokken. Dat bevestigen bronnen aan de NOS na een bericht van De Telegraaf. Het steunpakket voor mkb'ers is al enkele weken in de maak en zou bijna rond zijn.

Aan de financiële steun zit wel een plafond, hierover wordt nog onderhandeld. Waarschijnlijk wordt het maximaal €160.000 per bedrijf.

Energie-intensieve bedrijven

De regeling is bedoeld voor zogenoemde energie-intensieve bedrijven, waaronder bakkerijen. Welke lat hiervoor wordt gehanteerd, is ook nog niet vastgesteld. De gesprekken hierover lopen nog. Waarschijnlijk gaat het om bedrijven die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten, zo meldt de NOS.

Bakkers onzeker

Intimi in de bakkerijsector melden dat zowel de mkb-bakkers als het grootbedrijf bepaald nog niet enthousiast zijn over wat er nu over de regeling bekend is. Ondernemers die rond de 10 tot 12 procent zitten met hun energielasten, vallen buiten de boot.

Wij moeten nu dus de kachel, airco’s, koelingen maar flink laten draaien om tot de 12,5% te komen!”

'Belachelijke regeling!', reageert een bakkerij-ondernemer op social media. 'Wij moeten nu dus de kachel en airco’s, koelingen en dergelijke maar flink laten draaien om tot de 12,5% te komen! Wat is dat voor een onnozele persoon die dit bedacht heeft?'

Bakkers die hun energierekening van €200.000 naar meer dan €1 miljoen zien oplopen, gaan het met het plafond van maximaal €160.000 naar verluidt nog steeds niet redden.

De NVB meldt op Linkedin: 'De regeling zoals die nu bekend is, vertaalt zich maximaal als een aalmoes voor de industriële bakkers en grotere ambachtelijke bakkers. Als dit de regeling wordt, zal de rekening doorgeschoven gaan worden naar de consument. Voedselinflatie gaat zich daardoor verder doorzetten.'

De regeling geldt volgens de NOS voor bedrijven met maximaal 250 werknemers. Het gaat niet alleen om bakkers, maar bijvoorbeeld ook om sauna-uitbaters die veel energie gebruiken en door de explosief toegenomen kosten in de problemen zijn gekomen.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.