Steuntoezeggingen voor mkb stellen (nog) niet gerust - Amsterdam trekt eigen plan, horeca stelt noodnummer in, VVD'er Hermans wil snelle actie

Steuntoezeggingen voor mkb stellen (nog) niet gerust - Amsterdam trekt eigen plan, horeca stelt noodnummer in, VVD'er Hermans wil snelle actie
Foto: Shutterstock

De toezeggingen van het huidige kabinet om de energieprijzen te compenseren, stellen burgers en bedrijfsleven (nog) niet gerust. Amsterdam trekt haar eigen plan en stelt miljoenen beschikbaar voor onder meer het mkb. Horeca Alliantie stelt een noodnummer in om de problemen in de horeca te inventariseren. VVD-fractievoorzitter Hermans waarschuwt vaart te maken.

De eerste horecabedrijven sloten inmiddels voorgoed hun deuren vanwege de hoge energiekosten. Vanaf nu kunnen ondernemers in de branche via de Horeca Alliantie hun energienood delen via het noodnummer. De binnengekomen reacties worden gepubliceerd en gebundeld voor politiek Den Haag.

Het noodnummer zal, afhankelijk van het aantal meldingen, in eerste instantie vijf weken beschikbaar blijven.

Lobby lijkt vruchten af te werpen

De horeca kan de directe gevolgen van de stijgende energieprijzen niet langer alleen dragen, zo min als de bakkerijsector dat kan. De lobby van de brancheorganisaties in de bakkerij lijken overigens wel vruchten af te werpen: de bakkerijsector staat op de kaart dankzij een media-offensief en bemiddeling door de NBOV en NVB in Den Haag, in samenwerking met MKB Nederland en VNONCW.

Ook de actie van BBB-voorvrouw Caroline van der Plas en bakker Kor Schreuder uit Uddel hebben de bakkerijsector onder de aandacht gebracht in de Tweede Kamer.

Minister-president Rutte heeft donderdag nog eens herhaald dat het kabinet werkt aan een regeling om ook het midden- en kleinbedrijf tegemoet te komen. Het kabinet denkt daarbij, zoals eerder door minister Micky Adriaansens van EZ gezegd, aan een aparte subsidie voor ‘energie-intensieve mkb'ers’.

Hermans: 'Mag niet te lang duren'  

Volgens Rutte is het complex om deze groep te bereiken. ‘Je praat over de bakkers, de zwembaden en nog andere sectoren’, aldus de premier.

Verschillende partijen benadrukken dat die regeling er snel moet zijn. Onder anderen Ruttes eigen partijgenoot, VVD-fractievoorzitter Hermans, onderstreept dat het niet te lang mag duren voor de regeling er is, waardoor ‘we het paard achter de wagen spannen’.

Amsterdam trekt miljoenen uit

Amsterdam wacht niet op de noodmaatregelen van het kabinet, maar trekt nog dit jaar tientallen miljoenen euro's uit om minima, het mkb en maatschappelijke instellingen te helpen. Dat blijkt uit de begroting die de stad donderdag 22 september presenteerde.

‘We zien dat veel Amsterdammers het moeilijk hebben. Hun bestaanszekerheid staat onder druk door een opeenstapeling van kosten’, zegt PvdA-wethouder Van Buren van Financiën. ‘Daar maak ik mij zorgen om en het vraagt om snel ingrijpen.’

Voor mkb'ers en maatschappelijke organisaties, zoals sportclubs, zwembaden en kunst- en cultuurinstellingen, komt er deze winter een steunfonds van €20 miljoen. Of een deel van dit geld ook bakkers in de stad ten goede komt, wordt niet duidelijk uit de stukken.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.