Henk Smit, oprichter en inspirator Driekant, overleden

Henk Smit, oprichter en inspirator Driekant, overleden
De boodschap van Henk Smit is vriendelijk doch duidelijk.

Henk Smit, oprichter en inspirator van Driekant in Zutphen, is 23 februari overleden. Smit staat bekend als voorvechter van inclusie en verbinding. Met Driekant Ambachtscentrum bood hij mensen die een steuntje in de rug konden gebruiken een leer- en werktraject. Zijn zonen zetten dit werk voort.

Smit is daarnaast bekend van vele sociale projecten. Voor mens en omgeving. Eind 2021 liep hij nog mee in de Klimaatmars in Amsterdam. Hij deed dit in naam van alle bakkers die willen bijdragen aan een betere en schonere wereld. Door biologische grondstoffen te gebruiken, kan de bakkerij daaraan bijdragen, was zijn visie.

Driekant werd in 2020 winnaar van de Bio Awards in de categorie broodafdeling. Het bedrijf kent een ruim biologisch assortiment, ambachtelijk bereide producten. Maar de jury was ook onder de indruk van ‘de hoge betrokkenheid en social care vanuit een authentieke drive.’

Zo roemde zij ook het unieke leerwerktraject voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. ‘Op en top ondernemer met een sociaal hart’, aldus de vakjury.

Project Wereldbol

Ook van het project Wereldbol is Smit een van de aanjagers geweest, samen met ondernemer Kees Klomp. Per gebakken brood gaat er geld naar The Hunger Project, dat in 2030 honger de wereld uit wil hebben.

The Hunger Project zou €300.000 ophalen voor haar werk aan het einde van honger”

Smit kreeg de organisatie van Bakkersvak 2020, Easyfairs, zover de Wereldbol op de Bakkersvak te presenteren en aan te jagen. Smit ontwikkelde de bol samen met zijn zoon Piet. Het doel was om vanaf de aftrap in 2020 minstens 1 miljoen broden jaarlijks te verkopen. The Hunger Project zou dan €300.000 ophalen voor haar werk aan het einde van honger.

Zoons herdenken vader

Op de site van Driekant schrijven zijn zonen Piet en Marijn, en het Driekant-team: 'De herinnering aan een bijzonder mens is geboren'. Zij plaatsten onderstaande tekst op de sociale media-kanalen:

Leven in verbinding was één van zijn meest belangrijke drijfveren”

'We herdenken Henk als een zeer gepassioneerd en bevlogen mens. Met een groot sociaal hart en een daadkracht waar je u tegen zegt. 'Leven in verbinding' was één van zijn meest belangrijke drijfveren, aangevuld met zijn doel om een samenleving te realiseren waarbinnen iedereen naar eigen vermogen deel kan nemen aan het economische proces. 'Niemand mag ooit worden uitgesloten', zei hij vaak.

Hoewel Henk Smit zich al een aantal jaren geleden terugtrok uit de dagelijkse leiding van Driekant, bleef hij altijd zeer betrokken en actief in een grote diversiteit aan prachtige maatschappelijke projecten. Zijn zoons Piet en Marijn zetten zijn werk voort.

Henk Smit is in besloten kring begraven.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.