InterSicop hijst vrouwelijke professionals op het schild - veel vrouwelijke bakkers in de stands

InterSicop hijst vrouwelijke professionals op het schild - veel vrouwelijke bakkers in de stands
Beatriz Echeverría (l) en Raquel Van Beek López. Foto: InterSicop

De tweejaarlijkse bakkerij-, zoetwaren- en ijsbeurs InterSicop in Madrid tilt vrouwelijke bakkers op een hoger plan. De beurs organiseert onder meer het Women Bakers Forum en reikt twee prestigieuze onderscheidingen uit aan vrouwen die hun sporen hebben verdiend en potentie tonen.

De beurs InterSicop in Madrid vindt plaats van 19 tot en met 22 februari 2022 in Madrid. De beurs staat in het teken van brood, banket, zoetwaren en ijs. Vrouwen krijgen er een speciale plaats dit jaar.

Op de beurs organiseert beursorganisatie Ifema Madrid het Women Bakers Forum. Dit onderdeel heeft tot doel de rol van vrouwen in de bakkerijsector te respecteren een aan te jagen.

Rondetafelgesprekken standbezetting

Er vindt onder meer een reeks rondetafelgesprekken plaats waar de Spaanse vrouwen uit de bakkerijsector hun standpunten en kennis zullen delen met bezoekers aan de beurs.

Tegelijkertijd zijn tal van vrouwelijke bakkers van gerenommeerde bakkerijen uit Barcelona, Aragón, Castilië en León, Cantabrië en Madrid te vinden in de diverse stands, waar zij vers brood zullen maken.

Om het vrouwelijk aandeel in de sector als voorbeeld te stellen voor toekomstige generaties, reikt de organisatie tevens twee onderscheidingen uit. Het gaat om een senior-erkenning voor Beatriz Echeverría van bakkerij El Horno de Babette in Madrid, en een junior-erkenning voor Raquel van Beek López van bakkerij Panadería Beekery in Denia, regio Alicante.

Carrièreswitcher

Beatriz Echeverría is afgestudeerd in journalistiek en geschiedenis en gepromoveerd in geschiedenis. Zij is mede-eigenaar van bakkerij El Horno de Babette, oprichter van de groep La Pepa en hoofdredacteur van het tijdschrift PAN.

In 2008 gooide ze haar professionele leven om en opende ze, na tien jaar thuis brood bakken, La Cocina de Babette; een broodbakschool voor amateurs.

In 2013 opende ze El Horno de Babette, dat al snel een voorbeeldbedrijf in Madrid werd”

In 2013 opende ze El Horno de Babette, dat al snel een voorbeeldbedrijf in Madrid werd. Echeverría begon ook de podcast Contigo Pan y Cebolla (Met brood en ui) en ze heeft net het boek Los Elementos del pan (De elementen van brood) gepubliceerd. Daarin legt ze uit hoe je zelf brood kunt maken met een eenvoudig systeem, dat als innovatief en intuïtief wordt uitgelegd.

Een van de broden die Beatriz Echeverría, van El Horno de Babette, maakt. 
(eigen foto)
Een van de broden die Beatriz Echeverría, van El Horno de Babette, maakt. (eigen foto)

Rising star

Raquel van Beek López is een rijzende ster aan het firmament van het ambachtelijk bakken. Van Beek López (zij heeft een Nederlandse moeder) werd kampioen in de juniorencategorie van de Louis Lessaffre European Pastry Cup en nam op hoog niveau deel aan verschillende wedstrijden.

Ze werd opgenomen in het Spaanse team van ambachtelijke bakkers. Van Beek López’ belangrijkste droom was om haar eigen molen op te zetten en de ‘Beekery broodwinkel’ te openen. Daarin staat een slow food-concept centraal, waarvan het succes is gebaseerd op dagelijks broodbakken, toewijding aan de gezondheid van klanten en het terugbrengen van oude granen.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.