RIVM ziet maar kleine stappen in zout- en suikerreductie

RIVM ziet maar kleine stappen in zout- en suikerreductie
Reductie van zout en suiker is een hot issue. Foto Hans Prinsen

Afspraken tussen de voedingsindustrie en het ministerie van VWS uit 2014 om minder zout en suiker te gebruiken, hebben maar beperkt effect gehad. Dat meldt het RIVM.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat was gevraagd om te kijken wat er van terecht zou komen, concludeert dat er ‘kleine stappen’ zijn gezet maar dat Nederlanders nog altijd te veel zout en suiker binnenkrijgen.

Het RIVM onderzocht meerdere keren het geschatte effect van de afspraken in dit Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP). Uit het laatste onderzoek blijkt dat fabrikanten kleine stappen hebben gezet om producten minder zout en suiker te laten bevatten, maar dat consumenten er nog steeds (te) veel van binnenkrijgen. Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten ambitieuzere afspraken gemaakt waren.

'Snufje zout'

In zes jaar tijd is bereikt dat een volwassene gemiddeld per dag 0,5 gram minder zout binnenkrijgt. Het RIVM spreekt van ‘een snufje’. Vooral via brood, vlees, kaas en soep kregen mensen minder binnen.

Bij suiker was de daling 7,5 gram, of twee suikerklontjes, per dag. Op dat terrein werd vooral winst geboekt bij frisdranken en voor een klein deel bij melkproducten.

Het effect van de afspraken over verzadigd vet is niet doorgerekend omdat daarover te weinig afspraken waren gemaakt, zegt het RIVM.

Te weinig afspraken

Een volwassen Nederlander krijgt elke dag gemiddeld 8,7 gram zout en 114 gram suiker binnen via voeding, melden diverse landelijke media. De normen, zegt het RIVM, zijn 6 gram zout per dag en maximaal 10 procent van de totale energie via verzadigd vet. Exacte normen voor suiker zijn er niet. Het advies is om zo min mogelijk koek, snoep en dranken te nuttigen waar suikers aan zijn toegevoegd.

‘Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren. Of als de hoeveelheid zout en suiker in de producten verder was verlaagd’, concludeert het RIVM.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.