Mijn Melk brengt verse room met hoog vetpercentage op de markt

Mijn Melk brengt verse room met hoog vetpercentage op de markt
De familie Oostdam uit Bodegraven is de eerste boer die de room op de markt brengt. Foto: Mijn Melk

Boerenplatform Mijn Melk introduceert een nieuw product: room. De room is beschikbaar voor roomverwerkers zoals banketbakkers, patissiers en ijsmakers. Door een vetpercentage van 35% is de room uitermate geschikt voor verwerking in gebak en ijs.

Met de room breidt het platform voor melkveehouders zijn portfolio verder uit. Mijn melk is een initiatief van Lely International N.V., bedenker en maker van de mini-zuivelfabriek. Het initiatief brengt melk direct van de koe naar de consument. En nu dus room direct naar de ambachtelijke producenten.

Duurzame aanvulling

De familie Oostdam uit Bodegraven – nu ruim een jaar Mijn Melk-maker – is de eerste boer die de room op de markt brengt. Yvonne Oostdam: ‘Voor ons is het op de markt brengen van room een mooie aanvulling op wat wij al aanbieden. Om halfvolle melk te produceren, romen we de melk altijd af: we halen een deel van het vet eruit. De room die overblijft, krijgt nu ook een goede bestemming. Dat betekent dat we het maximale uit de melk halen en niets hoeven ‘weg te gooien’.’

Goede kwaliteit en hoog vetpercentage

Oostdam werkt inmiddels samen met een aantal lokale eindproducenten, zoals een bakkerij en een ijssalon, die enthousiast zijn over de kwaliteit. De room is door het hoge vetpercentage makkelijker te kloppen en blijft daarna langer stijf. De room wordt gescheiden opgevangen en gemaakt op een minimaal vetpercentage van 35%. De room wordt niet gehomogeniseerd en is vrij van verdere toevoegingen.

Jurgen de Vries van IJssalon de Zoete Inval beaamt niet alleen de kwaliteit van de room, maar kiest ook bewust voor een lokale leverancier. ‘Wij kiezen voor echt pure ingrediënten om ijs te maken zoals ijs bedoeld is. Wij gebruikten altijd al de verse melk van de Familie Oostdam voor het maken van ons ijs en hoe mooi is het dat we nu ook de verse room kunnen gebruiken! Bij de familie Oostdam weten we dat de room écht vers is, maar ook van dichtbij. We weten precies waar het vandaan komt en wanneer de koe is gemolken. We kunnen zelfs de koeien in de ogen aankijken als we weer verse room komen ophalen.’

Vanaf heden is Mijn Melk-room verkrijgbaar bij de familie Oostdam in Bodegraven. Over enkele weken is de room ook beschikbaar bij de andere Mijn Melk-makers Boer Kees in Agelo en De Dobbelhoeve in Udenhout.

Mijn Melk

Mijn Melk is een platform voor boeren die hart hebben voor koe, natuur en mens. Mijn melk is een initiatief van Lely International N.V., bedenker en maker van de mini-zuivelfabriek. De boeren die aangesloten zijn bij Mijn Melk – de “Mijn Melk-makers” – verwerken de melk zelf en verkopen deze direct of via de supermarkt aan de consument. Op deze manier verkleinen we de afstand tussen boer en consument en kan de consument genieten van écht verse melk. De rijke, pure en volle smaak van de melk kan per week en per boerderij verschillen; de genen van de koe, het seizoen en de voeding van de dames bepalen de smaak. De verwerking van de melk vindt plaats met behulp van een geavanceerde mini-zuivelfabriek op het erf, welke direct is gekoppeld aan een (of meerdere) melkrobots, die het voor de koeien mogelijk maakt om zelf te beslissen wanneer ze gemolken worden.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Anne Mieke studeerde journalistiek en voorlichting aan het HICO in Zwolle (voorheen CAJ). Na haar studie en haar werk als verslaggever bij een regionale krant kwam zij terecht bij het vakblad Bakkerswereld, waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens bij diverse vakbladen in de supermarktsector en 13 jaar als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad. Om de cirkel rond te maken keerde Anne Mieke enkele jaren geleden terug naar Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print alleen; de online-omgeving wordt ook hier steeds belangrijker. Zij is op de kleine redactie werkzaam als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vast team vertrouwde freelancers.