Trots op bakkend én docerend Nederland

Trots op bakkend én docerend Nederland
Anne Mieke Ravenshorst

De baklust onder de inwoners van Nederland neemt toe. Geweldig! Dat komt mede door tv-programma Heel Holland Bakt, horen we geregeld in de publieke media. De toename is ook te danken aan het coronavirus. Dat klinkt misschien raar, want corona heeft bepaald geen duit in het zakje van veel ondernemers gedaan besef ik, maar voor het imago van de bakker en het imago van brood en banket bracht het virus iets goeds.

Meer dan ooit waarderen consumenten de (h)eerlijke producten die bakkers in hun ambachtelijke winkels verkopen. Met een beetje geluk bieden zij er een koffie-to-go bij aan, een lekker jammetje voor op die smakelijke boterham en een prettige eclair, chocoladespecialiteit of macaron als dessert bij het avondeten.

Het zijn deze uitjes die consumenten zich het afgelopen jaar konden permitteren, waar de horeca droevig genoeg massaal op slot moest. Consumenten slaan daarnaast zelf aan het bakken en willen dat zo professioneel mogelijk doen. Ook dat is winst, want menigeen beseft na een paar uur in de keuken dat er meer komt kijken bij het bakken van een brood maken van een taart dan wat ingrediënten bij elkaar in een kom mikken.

Brood- en banketbakkers hebben een essentieel beroep. Om met recente woorden van een verslaggever van NPO Radio te spreken: ‘We willen allemaal onze dagelijkse boterham kunnen eten.’ Hij refereerde aan het tekort aan met name broodbakkers, waar de branche mee kampt.

'Menig consument beseft na uren in de keuken te hebben gestaan dat er meer komt kijken bij het bakken van een brood of verfijnen van banket'

Ook daarin lijkt een kentering te komen. Het onderwijs zit in de lift, want bakken is leuk. Tegelijkertijd is het ook een vak waarvoor de waardering toeneemt, of het nu gaat om jonge leerlingen of carrièreswitchers. ROC Scalda in Middelburg was begin maart leuk in het nieuws: de toeloop van nieuwe studenten voor de mbo-bakkersopleiding nam zo toe dat de school niet één maar twee klassen voor eerstejaars kan laten draaien. Dat is een mooi bericht.

Nog niet zo heel lang geleden luidde de bakkerij onder aanvoering van het Genootschap de noodklok vanwege het tekort aan goede bakkers. Deze ene extra klas lost niet direct de problemen op, maar is een goede aanloop naar betere tijden. Ook doceren is een vak. Bakkerswereld gaat eerdaags op bezoek bij een bakker die ruim 40 jaar een eigen bedrijf heeft gehad en nu volledig kiest voor het onderwijs. Hoe leuk is dat?!

Trots op de beroepsgroep is op z’n plaats. Trots op onze bakkers én onze docenten van de vakopleidingen, die niet alleen zorgen voor ons dagelijks brood, maar ook bijdragen aan het besef dat bakken een vak is.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.