Peter en Natasja Bienefelt lanceren heuse bakkerswinkel in Rhoon

Peter en Natasja Bienefelt lanceren heuse bakkerswinkel in Rhoon
Natasja en Peter Bienefelt voor hun eerste échte bakkerswinkel: De Boulanger. Foto: Bienefelt

Wereld Meester Boulanger Peter Bienefelt geeft vanuit zijn Atelier du Pain vele baktechnische adviezen aan collega's. Nu wordt ook de brug naar de consument geslagen: eind februari openen Peter en zijn vrouw Natasja een heuse bakkerswinkel. Hoe corona tot deze stap leidde.

Consumenten waarderen de pure momenten met degenen die ze liefhebben meer dan ooit tevoren, beseffen Wereldkampioen en Meester Boulanger Peter Bienefelt en zijn vrouw Natasja. Tot dat inzicht zijn ze het afgelopen coronajaar wel gekomen. Van de weekendlunch met het gezin tot een uitgebreid familiediner en een high tea met vriendinnen, mensen willen dit meer dan ooit sámen ervaren.

Broden vlogen over de toonbank

Vanuit hun geïmproviseerde winkel in hun Barendrechtse garage, waar ook testbakkerij Atelier du Pain is gevestigd, vlogen de warme broden letterlijk over de toonbank. ‘Mensen waarderen kwaliteit steeds meer nu alles zich thuis afspeelt’, vertelt Natasja. ‘Het was zelfs zo druk bij onze geïmproviseerde bakkerij, dat er verkeershinder ontstond in de straat. Dit was voor ons de bevestiging: we moeten een échte bakkerswinkel openen.’

Peter en Natasja openen daarom aanstaande vrijdag 26 februari hun gloednieuwe bakkerswinkel, in Rhoon. De Boulanger is een bakkerij en winkel ineen, waar beleving van het bakkersambacht centraal staat. Broodliefhebbers vinden er een bakkerswalhalla met een traditionele stenen vloeroven die zich midden in de winkel bevindt, vertelt het bakkerspaar. ‘Bij De Boulanger voelt, ziet, proeft en ruikt men de liefde en passie voor brood.’

Atelier du Pain

Atelier du Pain BienefeltIn 2016 opende Peter Bienefelt Atelier du Pain: het broodatelier waar hij zijn bakkende collega’s alle kneepjes van het bakkersambacht bijbrengt. In de proefbakkerij worden ook nieuwe broodsoorten ontwikkeld, met oog voor innovatie en kwaliteit. De microbakkerij werd al snel razend populair onder de bewoners in Barendrecht. De lokale vraag naar ‘lekker brood’ is inmiddels zo groot, dat er behoefte ontstond aan een échte bakkerij, met winkel. Na maandenlange voorbereiding is het zover. Vanaf eind februari 2021 kunnen consumenten terecht bij de eerste vestiging van de bakkerswinkel in Rhoon. Niet alleen locals, maar broodliefhebbers uit heel Nederland zijn welkom om het bakkersambacht te ervaren bij De Boulanger.

Room voor puddingbroodjes wordt met de hand geklopt

Het zijn de pure momenten met geliefden, familie en vrienden die ertoe doen in het leven, zo heeft het coronajaar Peter en Natasja geleerd. Volgens hen verdienen al deze bijzondere momenten een meesterwerk op tafel.

Alle broodproducten die Peter Bienefelt en zijn team dagelijks vers bereiden, zijn dan ook van hoge kwaliteit. 80 procent van de producten bestaat uit desem, de room voor de puddingbroodjes wordt hier met de hand geklopt én de Franse baguette smaakt zoals de baguette is bedoeld.

Brood bakken op aanvraag om verspilling te voorkomen

Om voedselverspilling te voorkomen, wordt er zoveel mogelijk brood gebakken op aanvraag. Waar Peter zich ontfermt over de bakkerij, is Natasja het gezicht van de winkel waar klanten worden onthaald met een warm welkom. Het is geen geheim dat Peter en Natasja niet alleen de liefde voor elkaar delen, maar ook voor het bakkersambacht.

Over Peter Bienefelt

Peter Bienefelt en zijn coach Hans Som behalen de wereldtitel in Parijs.

Peter Bienefelt groeide op in de vijfde generatie van de bakkersfamilie Bienefelt. Hij deed ervaring op binnen zijn eigen familie, bij ambachtelijke bedrijven en diverse grondstoffenleveranciers. Als baktechnisch adviseur is Peter al jaren lid van het BoulangerieTeam: de vereniging van en voor de Nederlandse broodbakkerij. In 2013 nam Peter deel aan het allereerste examen voor Meester Boulanger in Nederland en verdiende hij de titel Meester Boulanger. In 2016 besloot hij zijn kennis en ervaring te delen in zijn broodatelier ‘Atelier du Pain’. Hier fungeert hij als leermeester voor collega’s in de branche en verzorgt Peter productontwikkeling, consultancy, training en kwaliteitsondersteuning. Na een kwalificatietraject van vier jaar en een bloedstollend wereldkampioenschap in Parijs waar Peters creativiteit, innovatie en technische vaardigheden werden beoordeeld, won hij de titel World Master Baker. Er zijn slechts drie bakkers ter wereld die deze prestigieuze titel dragen, waarvan één in Europa (Peter) en twee in Azië.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.