nieuws

Winnaar Bakery Masters: ‘Ongelooflijk dat-ie op de schoorsteenmantel staat’

Nieuws

Winnaar Bakery Masters: ‘Ongelooflijk dat-ie op de schoorsteenmantel staat’
De felbegeerde trofee pronkt bij Peter Bienefelt thuis op de schoorsteenmantel. Foto: Bienefelt

‘Het is ongelooflijk dat-ie nu op de schoorsteenmantel staat.’ Wereldkampioen broodbakken Peter Bienefelt is een dag na zijn overwinning in Parijs weer thuis in Barendrecht. Hij dampt nog na van blijdschap. ‘Het is allemaal gelukt.’

Meester Boulanger Peter Bienefelt ging er maandag in Parijs bij Bakery Masters met de hoogste eer vandoor, het bewijs staat inmiddels thuis op de schoorsteenmantel. ‘Die verdient wel een ereplekje’, zegt de bescheiden Bienefelt. ‘Het is een heel mooi, subtiel ding. Maar het gaat natuurlijk om de eer.’

Bienefelt is wereldkampioen 2018 bij de competitie Bakery Masters, die plaatsvond tijdens de mondiale vakbeurs Europain. Hij was gisteren sprakeloos, maar is inmiddels weer in staat te vertellen over zijn belevenissen.

Wauw-brood maakt het verschil

‘Ik heb heel lekker en geconcentreerd staan werken. Netjes binnen de tijd, netjes gewerkt, alle maten en gewichten klopten. We hebben risico’s genomen om eruit te springen met het wauw-brood en de opdracht Bread & Dine, waarvan de smaken heel duidelijk en uitgesproken waren en de technische uitvoering goed. We krijgen de jurypunten over een paar weken, maar met die twee laatste categorieën hebben we wel het verschil gemaakt, denk ik.’

Het ‘wauw-brood’ dat Bienefelt aan de jury presenteerde, is een brood met een verhaal. De broden zijn gemaakt met algen en olijvenwater en er is een variant met Westerschelde-water. Beide producten bevatten natuurlijke zouten, dus zout wordt niet meer toegevoegd. Coach Hans Som legde gisteren in Parijs uit: ‘Dat is een heel sterk vanuit gezondheidsoogpunt. En dat verhaal moeten wij hier duidelijk vertellen.’

>>Lees ook:  Hans Som over Bakery Masters: ‘Alleen de eerste plaats telt’

De range aan producten in de categorie ‘Bread and Dine’ (brood en diner) heeft hoge ogen gegooid, verwacht de Meester Boulanger. De producten begeleiden het gehele diner en vormen ‘een boeket’ op tafel, zoals Bienefelt het verwoordt. Het is samen met Hans Som en top-chef Jacob Jan Boerma van sterrenrestaurant De Leest in Vaassen tot stand gekomen.

Opvallen bij Bakery Masters

Peter Bienefelt en zijn coach Hans Som halen de wereldtitel in Parijs.

Bienefelt zegt: ‘In ons interview vóór de wedstrijd hadden we het er al over dat je het verschil moet maken. Dat geldt ook voor bakkers met hun bedrijven. Gemiddeld blijven is niet voldoende. Als je het verschil maakt, loont dat te allen tijde. Je moet ergens in opvallen.’

Dat gold ook voor de Bakery Masters. Samen met coach Hans Som stippelde Bienefelt precies uit wat het doel zou zijn: het verschil maken en ergens in opvallen. Bienefelt: ‘Daar zit een risico aan, namelijk dat ze het niets vinden. Of dat ze je enorm waarderen. Dat laatste is het geval geweest. Het is allemaal gelukt.’

Inmiddels maakt Bienefelt zich op voor de vele (media-)aandacht die de komende dagen op hem afkomt. ‘Het gaat de hele dag door, in elk geval komen ze  van Radio Rijnmond en RTV Rijnmond. En verder weet ik het niet precies. Ik laat het maar gewoon gebeuren.’

Hans Som lid van EBI

Na afloop van de Bakery Masters werd coach Hans Som geëerd door de Franse organisatie. Hij kreeg de eremedaille Elite de la Boulangerie Internationale (EBI) vanwege zijn onophoudelijk enthousiasme voor vakwedstrijden en het feit dat hij iedere keer weer jonge boulangers warm weet te laten lopen voor de wedstrijden. ‘Het interesseert me niet zoveel, maar het is toch wel leuk. Het is een clubje van zo’n 20 man, dan mag je op de eerste rij zitten’, relativeert Som, die stiekem toch wel trots is. Terug in Nederland heeft hij vandaag alweer staan bakken. ‘Het leven gaat verder.’

Het feit dat het gelukt is met Nederland wereldkampioen te worden, maakt voor Hans Som ‘de cirkel rond’ zoals hij zelf zegt. ‘Het was ongelooflijk spannend, ik had er buikpijn van: of we krijgen een klap om de oren of de bal ligt erin’, zegt hij over de Bakery Masters. ‘En hij ligt erin’, zegt hij nuchter. Vooral het sierstuk in de categorie Bread & Dine, dat bestond uit 8 verschillende eetbare onderdelen en gedurende het hele diner op tafel kan blijven staan, heeft volgens Som het verschil gemaakt. ‘En het broodje gemaakt van Westerscheldewater en zeewier. Je moet namelijk ook wat te vertellen hebben bij zo’n product’, aldus de topbakker.

Gaat Som stoppen?

Gaat hij stoppen nu deze mooie overwinning op zijn CV staat? ‘Nou die geluiden doen de ronde, ze kloppen niet. Maar! Ik ga wel stapje terug doen, van coach naar trainer. Als het om broodbakken gaat voor de wedstrijden dan ben ik erbij, want broodbakken is m’n ding, maar die dingen regelen dat hoeft voor mij niet meer zo. Ik ben niet meer de frontman.’

Overigens had Som vanavond wel bij Jinek willen zitten om te vertellen over de wedstrijd én over brood. ‘Wat daar pas allemaal verteld is door Teun van der Keuken, daar had ik dan wel iets over willen zeggen’, aldus de coach. ‘Wat hij vertelde over maisbrood, dat klopte wel, maar de indruk wekken dat bakkers de grootste gifmengers zijn, dat klopt natuurlijk van geen kant. Het is nog altijd een voedzaam product dat voor iedereen betaalbaar is.

>>Lees ook: Nederland heeft een wereldkampioen: Peter Bienefelt

>>En: Peter Bienefelt in startblokken voor Bakery Masters

 

 

Reageer op dit artikel