Alles over Smaak

Roland Smet in de mergelgrotten, waar hij de rijst voor zijn vlaaien laat rijpen. Foto's: Jerom Rozendaal
Rijping in mergelgrot geeft Belgisch-Limburgse vlaai wel heel eigen...

Patisserie Smets, net over de grens bij Maastricht in Belgisch Limburg, staat in de verre omgeving bekend om zijn Limburgse rijstevlaai. Door de rijstepap enkele dagen in de nabijgelegen mergelgrotten te laten rijpen, krijgt deze vlaai een wel heel karakteristieke, smeuïge smaak.

Peter Klosse spreekt de genodigden toe.
Peter Klosse: 'Door te sturen op smaak kan bakker klant verleiden' -...

Smaak is een meetbaar begrip waar ambachtelijke brood- en banketbakkers veel meer uit zouden kunnen halen. Dat vindt Peter Klosse, die op uitnodiging van het Genootschap voor de Bakkerij en Bakery Nexus het nieuwe jaar 2024 aftrapte. Plaats van handeling: De Echoput in Hoog Soeren.

Smaakprofessor Peter Klosse houdt de sector een spiegel voor over smaakbeleving. Foto: Koos Groenewold
Genootschap en Nexus trappen 2024 smaakvol af: van toestand naar...

Het Genootschap voor de Bakkerij en Bakery Nexus openen het nieuwe jaar op 22 januari 2024 met een bijzonder smakelijk netwerkevent. Het event is ook toegankelijk voor niet-leden en daarmee in de breedste zin van het woord leerzaam voor iedereen die betrokken is bij de branche .

Het smaakpanel test broden met verschillende nieuwe samenstellingen bakkerszout.
Update: tweede ronde bak- en smaakproeven bakkerszout 2.0, analyse...

De bak- en smaakproeven met nieuwe zoutsamenstellingen voor brood zijn woensdag 4 oktober een tweede ronde ingegaan. De proeven zijn de opmaat naar het nieuwe bakkerszout 2.0. De tweede ronde is nodig de eerste bevindingen van de tests dichtbij elkaar liggen.

Stapeling van suikers in een probleem in de banketsector. In de Lipstick is minder suiker verwerkt.
Foto's: Debic
Dré Eversteijn maakt een laagsuikerhoudende longueur: ontmoet de...

Hoe passen banket en gebak in het thema van dit novembernummer van Bakkerswereld: de gezondere bakkerij? De bakkerij als een van de voedselproducerende takken waar zout en suiker op de bon moeten om te voldoen aan de gezondheidseisen die consumenten stellen, en die de overheid aan de samenleving als geheel stelt met de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). De NAPV wordt de komende acht jaar uitgerold.

. Foto's: VanVlietFotografie
Richard Martens van Bakker Joost: 'Rijsonderbreker biedt rust, gemak...

Om het bakkersvak aantrekkelijk te houden en een goede werkgever te zijn, moet je zorgen dat je mensen plezier houden in hun werk en kun je niet té veel van hen vragen. Dat is de overtuiging van Richard Martens van Bakker Joost in Odoorn. Hij investeerde vorig jaar in een Cool Rising-rijsonderbreker.

Column Hanno Spanninga: 'Lekker'
Column Hanno Spanninga: 'Lekker'

Waarom is de oranjekoek van Bakker Ypma zo lekker? Waarom vindt ons gezin een zacht, wit bolletje met gebakken ei zo lekker? Waarom smaakt stokbrood in Frankrijk zoveel lekkerder dan in Nederland? Welke rol speelt de tongval van de bakker, de geur van het brood, het kraken van de korst of je wandeling met het stokbrood onder de arm naar de camping?

Bakkerij Vooges wint proeverij en maakt 3.000 tompoucen voor ouderen
Bakkerij Vooges wint proeverij en maakt 3.000 tompoucen voor ouderen

Bakkerij Vooges mag drieduizend oranje tompoucen maken voor de bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen in Amstelveen.

Door ontwikkelingen als personeelsbezetting, kostprijs en consumentenwensen is het gebruik van bake-off en make-off producten ongekend populair. Foto: Dawn Foods Benelux
Met bake-off en make-off inspelen op consumentenwensen

Door ontwikkelingen als personeelsbezetting, kostprijs en consumentenwensen is het gebruik van bake-off en make-off producten ongekend populair. Met deze producten kunnen bakkers optimaal inspelen op de stijgende vraag naar biologisch, duurzaam, gezond, vegan, minder zout en/of suiker, gemak en beleving. Kies dit najaar vooral voor de wat zwaardere smaken, voor gevulde producten en stel eens een borrelplank samen, zo adviseren leveranciers.

Foto: WUR
'Door ongelijke verdeling van suiker wordt een product niet als...

Een ongelijke verdeling van suiker in een product kan een oplossing zijn voor de suikerreductie in de banketbakkerij. Uit onderzoek van de WUR blijkt dat als de eerste hap zoet is, consumenten ook de daarop volgende happen als zoet beoordelen. Dit werd duidelijk tijdens de workshop 'Consument en herformuleren' van Wageningen University & Research (WUR).