Alles over Pepernoten

Beeld: Van Delft

Innovatief Van Delft wil jaarrond en wereldwijd kruidnoten: 'Elke...

Van Delft wil de kruidnoot uiteindelijk jaarrond en wereldwijd populair maken. Hoe wil de producent dit doen? In elk geval door te blijven innoveren en de consument steeds opnieuw te verrassen.

Beeld: Shutterstock

Enzym asparaginase kan acrylamide verlagen, maar is niet klakkeloos...

Acrylamidevorming in bakproducten is een probleem. Te hoge gehaltes zijn ongezond. Wetgeving vereist daarom een zorgvuldige analyse van de mogelijkheden om acrylamidevorming tegen te gaan. Er zijn diverse methodes bekend. Een daarvan is gebruik van het enzym asparaginase, ook wel acrylamide-reducer genoemd. Het is een onderbelichte methode, die echter niet klakkeloos toepasbaar is.

Kleurwaaier tegen teveel aan acrylamide, wat kun je als bakker nog meer doen?

Kleurwaaier tegen teveel aan acrylamide, wat kun je als bakker nog...

Bakken op kleur is één van de dingen die je als bakker kunt doen om een te hoog gehalte aan acrylamide tegen te gaan. Het NBC heeft een kleurwaaier in de maak, in eerste instantie inzetbaar voor eierkoeken. Voor ontbijtkoek gelden andere adviezen.

Productie Friese pepernoten stilgelegd vanwege acrylamide-gevaar, met reactie vanuit Brussel

Productie Friese pepernoten stilgelegd vanwege acrylamide-gevaar, met...

Een aantal bakkerijen in Friesland is gestopt met de productie van Friese pepernoten van taaitaaideeg. Het heeft alles te maken met een stof die vrijkomt bij het bakken: acrylamide.

Wie zoet is krijgt lekkers: deze Sinterklaasproducten worden het meest verkocht

Wie zoet is krijgt lekkers: deze Sinterklaasproducten worden het...

Sinterklaas blijft het feest van de zoete lekkernijen. Koploper qua inkoop dit jaar is strooigoed, zoals pepernoten en kruidnoten. Dat wordt door 30% van de consumenten gekocht, gevolgd door de chocoladelekkernijen (16%).

Boek Pieken met Pepernoten vertelt over verschil tussen peper- en kruidnoten

Boek Pieken met Pepernoten vertelt over verschil tussen peper- en...

Pepernoten, kruidnoten en ander strooigoed: voor menigeen de voorbode van spannende weken met de komst van Sinterklaas, Ozosnel, de Pieten en de aanstaande Pakjesavond. Antje Schepers boek Pieken met Pepernoten is verschenen.

Peperbollen, gebakken door Karin Luijten. Bron: Archief Karin Luiten/www.kokenmetkarin.nl

Pepernoot: zacht-taaie brok of brosse kruidnoot? Zoek de verschillen

Speciaal voor de intocht van de Sint in Amsterdam op 13 november 2011 kwam Bolletje, dankzij bedenker Wouter Voges, met een opvallende Sinterklaasgadget op de proppen: de pepernotenplu, om strooigoed in op te vangen. Maar wat werd er eigenlijk opgevangen in deze omgekeerde plu: pepernoten of kruidnoten?

Chocoladeletters en pepernoten dit jaar 'peperduur', kleinere porties kunnen helpen

Chocoladeletters en pepernoten dit jaar 'peperduur', kleinere porties...

Chocoladeproducent Droste kondigt voor chocoladeletters een prijsstijging aan van 10-15%. Ook voor peper- en kruidnoten verwachten producenten een stijging van ongeveer 20%. Eén van de oplossingen, waarmee ook ambachtelijke bakkers hun voordeel kunnen doen: kleinere porties.

NVWA: gehalte acrylamide in pepernoten te hoog

NVWA: gehalte acrylamide in pepernoten te hoog

De NVWA monitorde eind 2021 het acrylamidegehalte van bruinbrood, witbrood, croissant, kruidnoten en pepernoten. Een aantal van de geteste pepernoten voldoet niet aan deze norm.

Pepernoten zijn de meest populaire sinterklaaslekkernij.

Pepernoot en chocoladeletter meest populair tijdens Sinterklaas

De pepernoot en de chocoladeletter zijn dit jaar tijdens Sinterklaas het populairst. De traditionele amandelstaaf staat op een opvallende derde plaats nog voor het gevulde speculaas. Dat blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van VBZ, de branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en nootjes.