Boek Pieken met Pepernoten vertelt over verschil tussen peper- en kruidnoten

Boek Pieken met Pepernoten vertelt over verschil tussen peper- en kruidnoten

Pepernoten, kruidnoten en ander strooigoed: voor menigeen de voorbode van spannende weken met de komst van Sinterklaas, Ozosnel, de Pieten en de aanstaande Pakjesavond. Antje Schepers boek Pieken met Pepernoten is verschenen.

Waar komt pepernoot vandaan?

Pepernoten, kruidnoten en ander strooigoed liggen in de spannende weken voor de komst van Sinterklaas al een lange tijd in de schappen. Maar waar komt de pepernoot vandaan? En heb je al eens gehoord van anijsmoppen, Zeeuwse peperbollen of kapittelstokjes? 

In 'Pieken met pepernoten en ander strooigoed - De cultuurgeschiedenis van het strooigoed van Sinterklaas' neemt Antje Scheper de lezer mee in de rijke geschiedenis van dit strooigoed en maakt ze een ronde langs de bakkerij om een indruk te krijgen van de voorbereidingen van het decemberfeest.

Pepernotenhoofdstad in Nederland

De pepernotenhoofdstad van de wereld blijkt zelfs in Nederland te liggen, schrijft uitgeverij Boekscout. 'En heeft u al eens gehoord van anijsmoppen, Fryske pipernuten, Zeeuwse peperbollen en de ‘opregte’ Bloemendaalsche pepernoten? In dit boek schiet de auteur met scherp met behulp van een pepernotenkanon en vangt ze al dat lekkers op in een heuse pepernotenparaplu.'

Er komen meer bijzondere namen en producten voorbij, zoals: kabeljouwsogen, kapittelstokjes en suykererretten, ulevellen, vruchtenhartjes, tumtummetjes en schuimpjes. Allemaal ingrediënten voor een strooimix.

De auteur neemt daarnaast tientallen nieuwe smaaksensaties op de korrel en maakt een ronde langs bakkerijen om een indruk te krijgen van de voorbereidingen voor het decemberfeest.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.