Alles over Onderzoek

Foto: Shutterstock

Elke bakker zijn eigen desem-DNA: zo beïnvloedt graan de smaak

Wat is de invloed van graansoorten op de kwaliteit en smaak van desembrood? Hoe maak je de lekkerste desem? En wat is jouw specifieke desem-DNA?...

Foto: Bakkerspanel

Bakkerspanel: '7 manieren om het oude, vertrouwde los te laten en...

De Nederlandse bakkers realiseerden in 2022 een gemiddelde omzet van €1.087.000 met hun bakkerijen. Onderzoekers van het Bakkerspanel vroegen aan de...

Triticum aestivum-tarwe. Foto: Shutterstock

Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Tarwe is veruit het meest geconsumeerde graan in westerse landen. Ongeveer 95 procent van de tarweproductie in de wereld bestaat uit het 'moderne'...

Foto: Shutterstock

Kan een suikertaks werken? Onderzoek laat zien van wel

Een belasting op snoep en andere producten met (veel) suiker, is 'zeer effectief' en kan de schatkist flink wat opleveren. Daarbij is de invulling...

Foto: PulseBake

Peulvruchten in bakkerijproducten? Goed voor glutenvrij en...

Lokale peulvruchten zijn duurzaam en bieden gezondheidsvoordelen. Ze blijken heel geschikt te zijn voor toepassing in glutenvrije broden,...

Foto: Shutterstock

Kwaliteit baktarwe kan al bij de oogst worden voorspeld

Het aandeel Nederlandse baktarwe in onder andere brood kan de komende jaren groeien. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research...

Foto: Shutterstock

GfK-cijfers 2023: economie stabiliseert, trendy publiek en...

Een aantrekkende economie, koopkracht en consumentenvertrouwen. Maar ook: stijgende broodprijzen en nog steeds grote druk op broodvolumes en omzet....

Chocolade hazen van Bontom. Foto: AMR

Paasvierder gaat voor luxe, dubbel zoveel choco-klanten voor ambacht

Komend weekend vieren zes van de tien Nederlanders Pasen. Ruim driekwart van hen koopt chocoladepaaseitjes in (een derde verstopt die ook). Van...

Donker Dadel-Noten Brood

Voeg noten toe aan lekkernijen: consumptie gaat ouderdomsziekten tegen

Notenconsumptie verbetert de insulinegevoeligheid van de hersenen, zo blijkt uit onderzoek. Daardoor kunnen noten belangrijk zijn voor de preventie...

Hoe denken mbo-studenten over plantaardig voedsel? Onderzoeksproject gestart

Hoe denken mbo-studenten over plantaardig voedsel? Onderzoeksproject...

Het onderzoeksproject 'Mbo-student in Actie voor Plantaardig voedsel ' is eind januari 2024 afgetrapt. Centraal staat de vraag hoe mbo-studenten over...