Alles over François Brandt

Tarte Tropezienne

Een taartje voor moeder en de Koning: Tarte Tropézienne, met video

Een verrijkt zoet deeg dat wordt gevuld met een heerlijke luchtige vulling. Het is deze mooie combinatie van boulangerie en patisserie, verenigd in de Tarte Tropézienne. François Brandt maakte er in zijn werkzame tijd bij het Bakery Institute een stoer Koningsdagtaartje van en een liefelijke variant voor Moederdag.

Francois Brandt vertrekt als docent bij Bakery Institute. 
Foto's: BI

François Brandt verruilt Bakery Institute voor nieuwe stap in carrière

François Brandt stopt na 10 jaar als docent bij Bakery Institute en gaat een nieuw avontuur aan. De vakman en leermeester wordt gezien als één van de grondleggers van het gedachtegoed van Bakery Institute.

François Brandt wereldkampioen.Foto’s: Jan Willem Schouten

Tritordeum van Hollandse bodem: François Brandt test de bakkwaliteit

Tritordeum staat in de bakkersmond bekend als 'Spaans meel', maar sinds vorige zomer is er ook tritordeum van Nederlandse bodem. François Brandt ontwikkelde speciaal voor Bakkerswereld een recept op basis van Nederlands tritordeum. Daarin verwerkt hij onder meer een kookstuk en melkdesem. Wat zijn de bevindingen van Brandt?

François Brandt wordt gezien als de kenner op het gebied van brood en sierstukken.
Foto: archief

Wereldkampioen sierstukken organiseert cursus

François Brandt is 10 jaar geleden in Parijs uitgeroepen tot beste broodbakker ter wereld in de categorie sierstukken. Reden voor zijn huidige werkgever Bakery Institute om Brandt in de slingers te zetten en later dit jaar een speciale cursus sierstukken op te tuigen.

'Het belang van goede vragen stellen'

'Het belang van goede vragen stellen'

Onder het motto 'Ontmoet je helden' kunnen studenten tijdens Bakkersvak op verschillende momenten in een vragen(v)uur al hun vragen stellen aan ervaren vakgenoten. Aanvankelijk wisten de studenten niet zo goed wat ze moesten vragen, maar gelukkig had het deskundige panel genoeg te vertellen.

Directeur Tamara Hoogerwaard vertelt hoe het BI ooit begon: met een plastic deegkrabber en lesmateriaal op een flipover. 'Kijk waar we vandaag staan.'
Foto: BI

Bakery Institute fris en feestelijk van start op nieuwe locatie

Het Bakery Institute gaat haar negende jaar in op een prachtige, fonkelnieuwe en tegelijkertijd authentieke bakkerijlocatie in de Chocoladefabriek in Zaandam. Groundflour. Transparant. Het ambacht spat ervanaf. Vandaag, donderdag 5 september is het feest voor founders, protegés, aanjagers, studenten en oud-studenten.

Horizon College stimuleert jongeren voor bakkersvak te kiezen

Horizon College stimuleert jongeren voor bakkersvak te kiezen

Scandinavische zaden, granen en deeg, veel deeg. Het waren de ingrediënten die werden gebruikt tijdens de masterclass voor broodbakkers uit de regio Noord-Holland Noord en studenten van het Horizon College. Voormalig wereldkampioen brood bakken, François Brandt, daagde hen tijdens een masterclass op 20 maart uit om nieuwe werelden te ontdekken binnen het vak brood bakken om zo het vak aantrekkelijk te houden.

ROC Horizon College

Horizon College wil meer jongeren aan het bakken krijgen

Nederland heeft een tekort aan broodbakkers. Om meer jongeren voor dit vak te interesseren organiseert het ROC Horizon College een interactieve workshop. Bakkers uit de regio Noord-Holland Noord worden samen met studenten door voormalig wereldkampioen brood bakken, François Brandt, uitgedaagd om nieuwe werelden te ontdekken binnen het vak brood bakken. Dit gebeurt woensdagmiddag 20 maart in de bakkerij van het Horizon College in Heerhugowaard.