Alles over Basiskennis

Soepel deeg kneden en vlies trekken.
brood

Hans Som: 'Waken voor kleverigheid bij brood met minder koolhydraten'

Steeds meer consumenten letten op hun gezondheid, vooral in de eerste maanden van een nieuw jaar. Bakkers spelen daar op in met een brood met minder koolhydraten. Volgens meesterlijk bakker Hans Som is het belangrijk dat dit type brood niet te kleverig wordt. '50 procent minder koolhydraten is wel het maximum.'

Dominique Planchot (l) en Pierre Nury laten hun deegbewerkingsmethode zien.
brood

Back to basics: Franse broodambassadeurs tonen kunst van de eenvoud

Dominique Planchot en Pierre Nury lieten begin augustus in Nederland zien hoe je eenvoudig brood maakt. De werkwijze van deze Ambassadeurs du Pain: Respectus Panis. 'Een superinteressante aanpak waarbij eenvoud de boventoon voert', vat Meester Boulanger Wietse Schiere de demo samen. Schiere heeft bovendien nog een nieuwtje.

Vicky Littlejohn
Blog

Put your money where your mouth is

Valt het jullie ook wel eens op? Dat acties bij de groothandels zich met name toespitsen op doorverkoop, halffabrikaten, mixen en poeders? Omdat wij in het bedrijf Terug naar de Basis werken, zit er voor ons eigenlijk nooit iets bij.

Artikel

Bakkerijmuseum Medemblik haalt op ludieke wijze geld binnen voor...

Het Bakkerijmuseum in Medemblik is deze week begonnen met een grootscheepse verbouwing om het museum zowel fysiek als qua kennis toegankelijker te maken. Om dit te financieren is in december een obligatie-actie gestart: vanaf €500 kunnen belangstellende meehelpen de verbouwing te realiseren.

Gerard Hardeman (midden, witte jas) leidt de workshop met oergranen.

Foto: Theo Jennissen
Bakkerij

Oergranen: de oorsprong van brood op de werkbank bij Hardeman

Kneden en bakken met oude granen, hoe gaat dat in zijn werk? In de bakkerij van Gerard Hardeman (Gerard & Suus), tevens the Dutch Organic Baking School, in Wijk en Aalburg ging zaterdag een tiental bakkers aan de slag met oergranen, geteeld op de Doornik Natuurakkers.

Pim van der Breggen
Mensen

Durf soms ook leerling te zijn

Op deze plek hield ik vorige maand een pleidooi over het feit dat het belangrijk is af en toe de rol van leraar op te durven pakken. Maar ik heb ondervonden dat het tegengestelde óók waar is: durf een leerling te zijn, hoe oud je ook bent en hoeveel ervaring je ook hebt.

Pim van der Breggen
Mensen

Durf een leraar te zijn

Op YouTube zag ik laatst een filmpje van de Australische stand-up comedian Tim Minchin. Hij gaf voor een publiek van pasafgestudeerde studenten aan een universiteit Down Under, een lezing met zijn negen belangrijkste levenslessen. Natuurlijk bracht hij het met een dosis humor, hij is niet voor niets stand-up comedian. Maar toch, zijn verhaal sprak me inhoudelijk aan.

De site van Bakkerspedia is in ontwikkeling.
Nieuws

Bakkerpedia.nl passeert grens van duizend gebruikers

Bakkerspedia heeft eind augustus een mijlpaal bereikt: de grens van duizend geregistreerde gebruikers is gepasseerd. Dagelijks komen er twee gebruikers bij, zo laat beheerder Carla Zwierstra weten.

Arend Kisteman
Foto: Bakkerswereld
Bakkerij

Verdwijnt de kennis?

De zomer is voor ons vaak een wisseling van de wacht. Stagiaires vertrekken en zaterdagmedewerkers zoeken het vanwege een nieuwe studie in een andere stad. Dat betekent ook altijd weer: nieuwe medewerkers. Vaak nog jong en meestal aan de slag met hun eerste baan.

Streekbakker Jorrit staat op diverse evenementen met zijn mobiele bakkerij. Foto’s: Studio38c
Bakkerij

'Met deze oven creëer ik mijn eigen podium'

Jorrit van Engen deelt graag zijn kennis over broodbakken. Zijn mobiele bakkerij is zijn theater. Zijn beloning: het enthousiasme van zijn klanten.