CBS: Helft werknemers vindt werk gemakkelijker door technologie

CBS: Helft werknemers vindt werk gemakkelijker door technologie
Foto: Koos Groenewold

Iets minder dan de helft van de Nederlandse werknemers die nieuwe technologie gebruiken, vindt dat hun werk daardoor gemakkelijker is geworden.

Slechts een minderheid van ruim een op de tien werknemers vindt dat de technologie hun werk juist moeilijker maakt. Dat meldt het CBS (Centraal Bureau Statistiek) op basis van een enquête onder 61.000 werknemers in heel diverse bedrijfstakken. De bakkerij wordt daarin niet specifiek benoemd, wel de horeca en industrie. Het gaat om technologie die varieert van ondersteuning door beeldschermen tot geavanceerde techniek in de productie.

Technische hulpmiddelen

Ongeveer 90 procent van alle werknemers (15 tot 75 jaar) maakt in het werk gebruik van technologie. Dat betekent bijvoorbeeld dat zij dagelijks beeldschermwerk doen, digitale systemen gebruiken om informatie op te zoeken, of werken met geavanceerde technische hulpmiddelen. 

Van hen vindt 47,5 procent het werk gemakkelijker, terwijl 13,6 procent het moeilijker vindt. De rest zegt geen invloed te ervaren. Een klein deel van de werknemers vindt wel dat de controle op hun werk is toegenomen door technologische ontwikkelingen.

Jongeren positiever

Jongeren zijn over het algemeen positiever over de technologische vernieuwingen op hun werk. Zo vinden zes op de tien werkenden tot een leeftijd van 25 jaar dat hun werk hierdoor gemakkelijker is geworden, terwijl dat bij de 55-plussers iets meer dan drie op de tien zijn. Ouderen vinden het werken met nieuwe technologie vaker dan anderen ook mentaal zwaar. Ook wordt het werk er minder plezierig door, vinden veel oudere werknemers in tegenstelling tot jongeren.

Het CBS, dat de enquête eind vorig jaar uitvoerde met TNO, keek ook naar de verschillen tussen bedrijfstakken. Daaruit kwam naar voren dat werknemers in de horeca, landbouw en de industrie hun werk relatief vaak gemakkelijker vinden dankzij nieuwe technologische hulpmiddelen.

In het onderwijs is dat optimisme veel minder groot. Docenten geven het vaakst aan dat hun werk moeilijker en mentaal zwaarder is geworden door nieuwe technologie.

4 op de 10 ervaren meer veiligheid

Aan technologiegebruikers die werken met geavanceerde technische hulpmiddelen (zoals een robot, drone, exo-skelet, of zelfrijdend voertuig), is ook gevraagd wat de impact hiervan is geweest op de veiligheid van het werk. Van deze groep geeft 40 procent aan dat nieuwe technologische ontwikkelingen het werk veiliger hebben gemaakt. In de industrie en in de gezondheids- en welzijnszorg nam de veiligheid hierdoor het meest toe.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.