Menukaart als omzetmaker: horeca-experts schrijven handboek met tips en checks

Menukaart als omzetmaker: horeca-experts schrijven handboek met tips en checks

Horeca-experts Petra Venekamp en Bianca Roemaat brengen het boek 'Boost je menukaart! Voor elke kaart een idee' uit. Ze laten zien hoe je als (horeca)ondernemer meer geld verdient met je menukaart en hoe je gasten een betere beleving kunt bieden.

‘Het maken en samenstellen van de menukaart is voor veel (horeca)ondernemers vooral een culinaire vingeroefening geworden. Dat vinden we jammer: verdiep je eens in Hoe en Waar je gerechten, wijnen en prijzen op de kaart zet’, adviseren horecajournalist Bianca Roemaat (Roux Communicatie) en horeca-adviseur Petra Venekamp (ConcreetAdvies).

Psychologie van de menukaart

Door extra aandacht te geven aan de opmaak, gerecht-omschrijvingen, duidelijk en smakelijk taalgebruik, pricing, menu-engineering en door gebruik te maken van de psychologie achter de menukaart, kun je als horecaondernemer je kaart optimaliseren. Zo kun je meer geld verdienen en je gast een betere beleving geven, is de visie van beide auteurs.

Tips, inspiratie en checklisten

Onder het motto Boost je menukaart! geven de twee horeca-experts in hun eerste gezamenlijke boek voor elke kaart een idee. Met direct toepasbare tips, inspiratie, checklisten en concrete ideeën voor acties, teksten en verschillende kaarten. Terwijl Roemaat ingaat op de communicatie-kant van de menukaart, belicht Venekamp vooral de bedrijfseconomische aspecten.

Eerste Nederlandse inspiratiehandboek

De werkervaring van de horecajournalist en -adviseur vormen daarbij de voedingsbron. Daarnaast hebben de auteurs gebruik gemaakt van de resultaten van verschillende onderzoeken op het gebied van menukaarten. ‘Dit is het eerste Nederlandse inspiratiehandboek voor makers van menukaarten. We hopen hiermee niet alleen ondernemers maar ook leerlingen in het horecaonderwijs te helpen bij het samenstellen van menukaarten.’

Workshops en advies

Het idee voor het boek Boost je menukaart! komt voort uit de gezamenlijke passie van beide auteurs voor uit eten gaan en hun beroepsmatige interesse in menukaarten. Sinds 2018 geven Roemaat en Venekamp workshops en lezingen Boost je menukaart! en adviseren ze ondernemers bij het samenstellen van menukaarten. Sinds 2017 werken ze samen onder de noemer Boost je omzet!

€14,95

Het boek Boost je menukaart! Voor elke kaart een idee is online verkrijgbaar via de webshop van Stoere Ideeën en de websites van beide auteurs voor €14,95 (inclusief btw en exclusief verzendkosten).

Bianca Roemaat en Petra Venekamp (r)
Bianca Roemaat en Petra Venekamp (r)


Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.