Forse subsidie mogelijk op vacuümkamer, bakker Eric van Otten bespaart 60%

Forse subsidie mogelijk op vacuümkamer, bakker Eric van Otten bespaart 60%
De vacuümkamers kunnen ook naast elkaar worden geïnstalleerd, bij grote bedrijven.

Vacuüm Cooling (VC) koelen bespaart energie doordat het bakproces in de oven wordt verkort en als het ware kort doorgaat in de vacuümkamer. Vanwege het energiebesparende effect van deze techniek, blijkt een ruime overheidssubsidie mogelijk

Nieuwe technieken schreiden voort, ook in de bakkerijsector. Artificial Intelligence (AI) kan helpen om het bereidingsproces efficiënter maken, het tekort aan arbeidskrachten op te vangen en energie te besparen.

Vacuüm koelen is een manier om energie te besparen

Vacuüm koelen is eveneens een manier om energie te besparen. Weliswaar nog niet aangestuurd door AI, maar al wel behoorlijk ver geautomatiseerd. Het product dat via een vacuümkamer wordt verwerkt, verbetert bovendien. Het houdt beter stand in volume en heeft dunnere, zo nodig krokante korst. De kwaliteit van brood en banket wordt hiermee verbeterd, de versheid en houdbaarheid worden verlengd.

Dankzij de kortere baktijd, die leidt tot energiebesparing én CO2-reductie, zijn er voor VC momenteel aantrekkelijk subsidieregelingen mogelijk. ‘Daardoor komt de investering in deze techniek voor steeds meer bakkers binnen handbereik. Ook voor kleinere bakkers’, zegt Michel Schröder, werkzaam bij Weber Cooling dat vacuümkamers levert.

Van Otten deed aanvraag met succes

Schröder is begrijpelijk enorm enthousiast. ‘Er zijn bij de overheid twee potjes beschikbaar, met in totaal €135 miljoen. Bakkers kunnen daar een beroep op doen, zelf of via hun adviseur of accountant. Onlangs hebben we aan Patissier en Broodspecialist Van Otten een systeem verkocht, waarvoor samen met een subsidie-adviseur subsidie is aangevraagd en verleend. Voor van Otten betekent dit een reductie van ruim de helft op zijn investering.’  

VC-specialist Michel Schröder aan het werk met de vacuüm kamer. Foto's: Koos Groenewold
VC-specialist Michel Schröder aan het werk met de vacuüm kamer. Foto's: Koos Groenewold

Doordat er gemiddeld 30% korter gebakken wordt, kan in dezelfde tijd bovendien meer gebakken worden in dezelfde ovens. Hierdoor kan de productie efficiënter en groter worden. Schröder: ‘Voor onder andere busbrood zien we dat bakkers van 1,2 ladingen per uur naar 2,0 ladingen per uur kunnen gaan, een productiviteitswinst van ruim 60%.’

De regelingen zelf

De belangrijkste regeling waar aanspraak op gedaan kan worden, is de zogenoemde Versnelde klimaatinvesteringen industrie (Veki-regeling). Deze loopt tot 9 januari 2024, in de pot zit in totaal €135 miljoen. Per aanvraag geldt een maximum bedrag van €15 miljoen. De subsidie is bedoeld voor investeringen in apparaten, systemen of technieken die klaar zijn voor de markt.

Schröder: ‘Wie het eerst komt, het eerste maalt. Een toepasselijke spreuk voor bakkers. De verwachting is dat de subsidiepot nog voldoende groot is voor aanvragen die in elk geval de komende twee maanden binnenkomen.’

Een vacuümkamer is een manier om te zorgen voor energiebeparing.
Een vacuümkamer is een manier om te zorgen voor energiebeparing.

Bepaalde eisen

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet de investering in verhouding staan tot de CO2-reductie die behaald wordt (€80 per ton CO2-reductie). Als de subsidie-aanvraag wordt goedgekeurd, kunnen ondernemers een systeem aanschaffen met een maximum van 50% dankzij de Veki-subsidie (voor het mkb, en minimaal 30% voor het grootbedrijf).

Daarnaast kan, na de investering, een EIA-subsidie aangevraagd worden. Afhankelijk van de onderneming kan de totale subsidie hierdoor oplopen tot ruim 60%.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.