Graanakkoord voor export over Zwarte Zee verlengd met vier maanden

Graanakkoord voor export over Zwarte Zee verlengd met vier maanden
Foto: ANP

Onderhandelaars in Istanbul hebben overeenstemming bereikt over verlenging van het graanakkoord dat de veiligheid garandeert van de export van Oekraïens graan en kunstmest over de Zwarte Zee.

Het besluit is donderdagochtend in Istanbul genomen, laat het Oekraïense ministerie van Infrastructuur. De VN bevestigt het bericht vanochtend. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft later ook bevestigd dat er overeenstemming is bereikt.

Daarmee wordt het graanakkoord verlengd en veilig transport van Oekraïense en Russische landbouwproducten over de Zwarte Zee geborgd. Het akkoord zou zaterdag aflopen, maar is verlengd met 120 dagen, meldt de NOS.

11 miljoen ton graan

Oekraïne en Rusland tekenden het graanakkoord op 22 juli, onder toeziend oog van Turkije en de VN, die bemiddelden en de naleving controleren. Sinds het akkoord heeft Oekraïne zo'n 11 miljoen ton graan kunnen exporteren. Dat heeft een dempende werking gehad op de stijging van de wereldvoedselprijzen.

Erdogan bemiddelde

De Turkse president Erdogan bemiddelde bij de totstandkoming van het akkoord. Hij is blij met de verlenging ervan. ‘De levering in de afgelopen vier maanden van meer dan 11 miljoen ton voor mensen in nood, in meer dan 500 schepen, heeft de betekenis duidelijk gemaakt van de voordelen van dit akkoord voor de voedselvoorziening en de veiligheid in de wereld’, zegt hij.