Graanakkoord voor export over Zwarte Zee verlengd met vier maanden

Graanakkoord voor export over Zwarte Zee verlengd met vier maanden
Foto: ANP

Onderhandelaars in Istanbul hebben overeenstemming bereikt over verlenging van het graanakkoord dat de veiligheid garandeert van de export van Oekraïens graan en kunstmest over de Zwarte Zee.

Het besluit is donderdagochtend in Istanbul genomen, laat het Oekraïense ministerie van Infrastructuur. De VN bevestigt het bericht vanochtend. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft later ook bevestigd dat er overeenstemming is bereikt.

Daarmee wordt het graanakkoord verlengd en veilig transport van Oekraïense en Russische landbouwproducten over de Zwarte Zee geborgd. Het akkoord zou zaterdag aflopen, maar is verlengd met 120 dagen, meldt de NOS.

11 miljoen ton graan

Oekraïne en Rusland tekenden het graanakkoord op 22 juli, onder toeziend oog van Turkije en de VN, die bemiddelden en de naleving controleren. Sinds het akkoord heeft Oekraïne zo'n 11 miljoen ton graan kunnen exporteren. Dat heeft een dempende werking gehad op de stijging van de wereldvoedselprijzen.

Erdogan bemiddelde

De Turkse president Erdogan bemiddelde bij de totstandkoming van het akkoord. Hij is blij met de verlenging ervan. ‘De levering in de afgelopen vier maanden van meer dan 11 miljoen ton voor mensen in nood, in meer dan 500 schepen, heeft de betekenis duidelijk gemaakt van de voordelen van dit akkoord voor de voedselvoorziening en de veiligheid in de wereld’, zegt hij.

Geert Voordijk doet de broden in de biovergister die dient als pilot voor andere bakkerijen. Foto’s: Dennis Wisse

Voordijk kiest met biovergister voor energiezekerheid: 'We willen...

Overgebleven producten worden bij bakkerij Voordijk in Ridderkerk gebruikt als brandstof voor de acht gasovens van het familiebedrijf. Geert Voordijk is de eerste ambachtelijke bakker in Nederland met een biovergister om dit mogelijk te maken. Hij wil betaalbaar groen gas kunnen gebruiken nu netcongestie aan de orde van de dag is.

NVB-directeur: 'Brood wordt belangrijkste leverancier van plantaardige eiwitten'

NVB-directeur: 'Brood wordt belangrijkste leverancier van...

De Crompouce, vegan gebak, de eiwittransitie, suiker- en zoutverlaging en voedselveiligheidsissues. De bakkerijsector is de laatste maanden van 2023 veel in het nieuws geweest, positief en negatief. Bakkerswereld/VMT sprak over deze en meer onderwerpen met Wim Kannegieter, NVB-directeur, en Edith van Peij, kennisspecialist voeding en levensmiddelenwetgeving bij NBC Foodbase en werkzaam voor NVB. Welke kansen liggen er?

Brood zit aan de goede kant: 'Betaalbaar pakketje voedingsstoffen'

Brood zit aan de goede kant: 'Betaalbaar pakketje voedingsstoffen'

Hoe vertel je op de juiste manier het verhaal over brood als een gezond, duurzaam, eiwitrijk, plantaardig en betaalbaar product? Op die vraag geven kenners van de markt antwoord, ter afsluiting van de tweede EU-campagne Brood, Goed Verhaal. 'Het imago van brood is positief op dit moment.'

Marja en Edwin Remmerswaal zijn sinds twee jaar eigenaar.

Brood van Gisteren bij Meesterbakker Remmerswaal-Roodenrijs: 'Zo kun...

Meesterbakker Remmerswaal-Roodenrijs biedt sinds deze week 'Brood van Gisteren' aan. Hiermee gaat de bakkerij nog een stapje verder om voedselverspilling tegen te gaan. 'Met 'Brood van Gisteren' kunnen we toch nog iets verdienen aan brood van een dag oud, en wellicht zelfs nieuwe klanten aantrekken', reageert Judith Barendse namens het bedrijf.