Bakkers bidden voor energienood: 'We hebben elkaar harder nodig dan je denkt'

Bakkers bidden voor energienood: 'We hebben elkaar harder nodig dan je denkt'
Foto: Shutterstock

Ondernemende bakkers komen woensdag 23 november om 12 uur bij elkaar om te bidden voor de energienood in Nederland. Het initiatief komt van een aantal mensen die dicht bij de sector staan en elkaar moreel willen ondersteunen.

Het gebed vindt plaats voorafgaand aan een gezamenlijke lunch, die door deelnemende bakkers wordt verzorgd. Dat gebeurt bij Kade10 in Nijkerk (zie onderaan in dit bericht).

Volgens één van deze initiatiefnemers, Friso Berghuis van de BakkerijMonitor, zijn er veel bakkers, maar ook slagers, tuinbouwbedrijven die te kampen hebben met de hoge energielasten. ‘Aan die ontwikkelingen kan ik als bedrijfseconomisch-adviseur maar weinig doen. Blijven zeggen dat je goed moet calculeren en eventueel je prijzen moet verhogen, hebben (de meeste) ondernemers inmiddels wel begrepen.’

Voor iedereen

Vanuit deze onmacht, maar om wel íets te doen, is het verlangen ontstaan om elkaar te ontmoeten, te bemoedigen en voor en met elkaar te bidden, vertelt Berghuis. ‘Iedereen is welkom, ook als je geen christelijke achtergrond hebt.’  Dat betekent dat het lunchgebed toegankelijk is bakkerij-ondernemers, medewerkers, toeleveranciers, maar ook andere (vers)ondernemers en betrokkenen.

Het gebed is krachtig, veel bakkers putten moed uit hun geloof”

Eén van de bakkers die direct zijn medewerking heeft toegezegd, is Eric van Otten van de gelijknamige Patisserie en broodspecialist in Enter. ‘Het gebed is een krachtig wapen en veel bakkers putten moed uit hun geloof. Vanuit elke christelijke stroming kan iedereen zijn of haar eigen geloofsinvulling hieraan geven, maar ik ervaar dat we in dat geloof gezamenlijk iets te delen hebben en dat verbindt ons’, vertelt Van Otten.

‘Tijdens dit lunchgebed zullen we bidden voor onze bedrijven, onze medewerkers, onze klanten, de lokale en landelijke politiek en uiteraard ook voor onszelf. We hebben elkaar in deze tijd harder nodig dan je denkt!’

Spreker Wim Hoddenbagh

Om het initiatief inhoudelijk te begeleiden is Wim Hoddenbagh van de Stichting Presence gevraagd om medewerking te verlenen. De Stichting Presence heeft als doel om Gods aanwezigheid zichtbaar te maken op plekken van invloed in ons land. Op de werkvloer, in de kerk, in gezinnen, in huizen en in de politiek!

Locatie Westkadijk 10

Bakkers, maar ook andere ondernemers die in branches actief zijn waar de energienood hoog is, zijn van harte welkom op woensdag 23 november om 12.00 uur tot 14.30 uur bij Brasserie Kade10 aan de Westkadijk 10 in Nijkerk (parkeren bij de Lidl).

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.